Ukrajina, Romunija in Moldavija so podpisale varnostni sporazum

Romunski zunanji minister Bogdan Aurescu (desno) in ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba (levo) se rokujeta na skupni tiskovni konferenci, ki je sledila njunemu srečanju v Bukarešti, Romunija, 22. aprila 2022 (foto: epa)

Sosede Romunija, Ukrajina in Moldavija so v četrtek v glavnem mestu Romunije podpisale sporazume o sodelovanju o načinih za krepitev varnosti v svoji črnomorski regiji za boj proti grožnjam, ki jih predstavlja ruska agresija, piše AP.

Konferenca o varnosti Črnega morja v Bukarešti je združila zunanje in obrambne ministre treh držav, vladne uradnike in mednarodne partnerje. Namen je bil obravnavati širok vpliv, ki ga ima vojna v Ukrajini na regijo.

Romunski zunanji minister Bogdan Aurescu je Rusijo označil za “najbolj neposredno in resno grožnjo” črnomorski regiji in zahodnemu zavezništvu ter dejal, da sta Ukrajina in Moldavija v tem boju ključnega pomena za prihodnjo evropsko varnost”. Po poročanju Fox News je črnomorsko regijo izpostavil kot glavno tarčo ruske agresije, kar še dodatno krepi pomen Nata. Namen sporazuma je okrepiti politično, gospodarsko in varnostno sodelovanje med državami podpisnicami.

Pristanišče Constanta v Romuniji (Foto: Twitter)

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je na srečanju v Bukarešti spregovoril po videopovezavi, je pozdravil podpis sporazuma in pozval k odločnemu koraku naprej. Moldavski zunanji minister Nicu Popescu je poudaril, da je Moldavija v središču hibridne vojne, ki jo čuti prav vsak državljan Moldavije, ki ni članica Nata. Moldavija, ki se je v zadnjem letu soočala z dolgo vrsto kriz, vključno z domnevnimi ruskimi destabilizacijskimi poskusi, je junija lani, na isti dan kot Ukrajina, dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji .

Na varnostni konferenci Črnega morja, ki je potekala 12. in 13. aprila, so poleg obravnave varnostnih vprašanj razpravljali tudi o temah, vključno s svobodo trgovine in olajšanjem energetskih transportnih poti. Podpisniki so razpravljali tudi o pomenu boja proti ruskim prizadevanjem kibernetske vojne. Aurescu je opozoril, da Moskva orkestrira (napade) na regijo proti evropskim in zavezniškim državam.

Ana Horvat