Ukrajina ruske vojake obtožuje za posilstvo in smrt enoletnega dečka

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Ukrajina obtožuje ruske vojake, da so med okupacijo mest in vasi v okolici Harkova na vzhodu Ukrajine posiljevali otroke. Med zločini med drugim omenjajo obtožbo posilstva in smrti komaj enoletnega dečka.

Med obtožbami v poročilu Ljudmile Denisove, ukrajinske varuhinje človekovih pravic, so se znašli tudi: posilstvo treh devetletnih trojčkov pred njihovo mamo, posilstvo dveletne deklice, ki je posilstvo preživela, in posilstvo dveh desetletnikov.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je poleg poročila na Twitterju pripisalo: “10 poročil o posilstvu s strani okupatorjev, vključno z 8 otroki, je bilo v samo eni uri prejetih iz na novo osvobojenih vasi v regiji Harkov. Včeraj – 56 poročil. Med otroki: dva 10-letna dečka in enoletni deček, ki je zaradi poškodb umrl.”

Poročilo ruske vojake obtožuje tudi posilstva dveh moških, starih 67 in 78 let, navaja Daily Mail. Po navedbah ukrajinske novinarke Irine Matvijišin naj bi oddelek komisark za človekove pravice, ki je zadolžen za psihološko pomoč, dnevno prejemal informacije o takšnih vojnih zločinih. “To je zelo majhen del ozemlja, ki je bil osvobojen od Rusov, v primerjavi s tistimi mesti, vasmi in mesti, ki so še vedno pod rusko okupacijo,” je dejala in dodala, da si je mogoče samo predstavljati, koliko takih grozodejstev je bilo v Hersonu, Mariupolju, Berdjansku in drugih mestih.

Ruske sile še vedno nadzorujejo kar nekaj ukrajinskega ozemlja in prebivalstva. V vsaki osvobojeni regiji se pojavljajo poročila o grozljivih vojnih zločinih. Vadim Šišimarin, prvi ruski vojak, ki so mu Ukrajinci sodili za vojne zločine v Ukrajini, je prejšnji teden priznal krivdo za umor 62-letnega neoboroženega ukrajinskega civilista, medtem ko je ta kolo potiskal po cesti. Na začetku meseca je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova Vladimirja Putina označila za “glavnega vojnega zločinca 21. stoletja”, ko je obtožila Rusijo, da je uporabila posilstvo kot taktiko v svoji brutalni invaziji.

Sara Kovač