fbpx

Ukrajinci odbili ruski napad v harkovskem in doneškem okrožju

Ukrajinski vojaki. (Foto: epa)

Ruska vojska se je lotila napada s pomočjo helikopterjev Mi-8 in tako poskušala pregnati ukrajinske sile iz že osvobojenih naselij, toda pri tem ni bila uspešna. 

Skupinski napad helikopterjev na severu okrožja Harkova je bil odbit s pomočjo prenosnih raketnih sistemov. Obenem so se ruske sile poslužile tudi napada s tanki, minometi in topništvom. Tarče napada so bila manjša naselja. Ukrajinski borci so uspešno zaustavili poskus ofenzive okupatorske vojske, denimo v okolici Dementiivke, ruski vojaki pa so se umaknili, poroča Polska Agencja Prasowa.

Še nekaj vesti, ki se nanašajo na rusko invazijo v Ukrajini: ukrajinska vicepremierka Irina Vereščuk je sporočila, da je v Rusiji vsaj 350-400 tisoč Ukrajincev, ki so bili prisilno deportirani in bi se radi vrnili v domovino. Kot je še dejala, jim želijo in tudi lahko pomagajo. Pod določenimi pogoji naj bi bila njihova vrnitev mogoča. Načrt že imajo izdelan.

Ukrajinska vicepremierka Irina Vereščuk. (Foto: Wikimedia commons)

Prav tako imajo že izdelan sistem, kako takšne osebe po povratku ustrezno identificirati. Zavedajo se namreč, da bi situacijo poskušal izkoristiti tudi sovražnik in vstopiti na ukrajinsko ozemlje. Da bi to preprečili, se bodo angažirale specialne enote. Na območju Nikolajeva pa bodo sodili policistu, ki je skupaj s svojim pomagačem predal orožje okupatorju. V mestu Sloviansk pa je bilo zaradi obstreljevanja s kasetnim strelivom ranjenih šest civilistov.

Globalna prehranska kriza je okupatorjeva krivda
Znano je tudi, da ruski krvolok Vladimir Putin že nekaj tednov neposredno usmerja delovanje svoje armade, kar prinaša okrepljeno obstreljevanje s strani ruskih sil, vendar pa takšna intenzivnost lahko traja mesec ali največ dva. Šef Nata Jens Stoltenberg pa je prepričan, da je globalna prehranska kriza neposredna posledica Putinove invazije na Ukrajino. V Veliko Britanijo pa se še vedno steka umazan ruski denar za financiranje ukrajinske vojne.

Domen Mezeg