fbpx

Ukrajinci potopili ruski ladji

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ukrajinske oborožene sile so na jugu države zadnji dan potopile dve hitri ruski pristajalni ladji. Plovili naj bi sodelovali v ruskih diverzantskih in obveščevalnih akcijah. 

Potopilo ju je ukrajinsko topništvo v skrivališču, v majhnem zalivu na obali Črnega morja, v katerega se izlivata reki Dneper in Boh. Trenutno se na Črnem morju nahajajo tri ruske ladje, ki bi ukrajinsko ozemlje lahko ogrozile z raketiranjem, vendar pa ukrajinska stran pristajalnih ladij tam ni opazila, poroča Polska Agencja Prasowa.

Dve drugi ruski patruljni ladji tipa Raptor, ki sta bili zadeti že pred tem, so ju odvlekli s Kačjega otoka v vojaško bazo v Sevastopolu, da bi ju popravili. Zadnji dan je bilo na ukrajinskem jugu eliminiranih 21 ruskih vojakov. Ukrajinska stran je prav tako uničila protiletalski sistem, samovozen top, štiri tanke tipa T-72, štiri oklepna vozila, tri tovornjake, tri drone in še tri terenska skladišča streliva.

Ukrajinski raketni sistem v bližini Harkova. (Foto: epa)

Rusi so v sklopu povračilnih ukrepov okrepili topniško in letalsko obstreljevanje. Ukrajinske pozicije so napadli tudi s helikopterji Mi-8 ter se lotili kaotičnega obstreljevanja stanovanjskih poslopij Nikolajeva s cevnim in raketnim topništvom. S kasetnim strelivom pa so uničevali industrijske objekte. Ena oseba je umrla, vsaj tri pa so bile ranjene.

Domen Mezeg