Ukrajinci v raketnem napadu zadeli sedež črnomorske flote

Sedež črnomorske flote. Vir: Socialno omrežje X.

Ukrajina je med izvajanjem protiofenzivnih vojaških operacij sprožila raketni napad na Krim, ki je trenutno pod ruskim nadzorom. V napadu je bil zadet sedež črnomorske flote. Informacije je potrdil guverner Sevastopola Mihal Razvožajev.

“V sovražnikovem raketnem napadu je bil zadet sedež črnomorske flote,” je na družbenih omrežjih zapisal Razvožajev. Odzvalo se je tudi ukrajinsko ministrstvo za notranje zadeve, ki je na socialnem omrežju X pomenljivo zapisalo: “Ruska črnomorska flota se bo preoblikovala v ladijsko družbo Novorossiysk v skladu z odločitvijo generalštaba oboroženih sil Ukrajine…”

Ruska stran trdi, da je med napadom uspela sestreliti pet raket, po napadu pa pogrešajo le enega vojaka. Oblasti so uvodoma sporočile, da je vojak v napadu umrl, nato pa so spremenili dikcijo in dejali, da je za zdaj le pogrešan. Da se ruska stran zaveda, da napadov še ni konec potrjuje tudi poziv, da naj se prebivalci polotoka ne približujejo središču, vsi, ki pa se nahajajo v bližini poveljstva flote, naj se zatečejo v pristanišče.

Ukrajinska stran se je otoka lotila tudi s kibernetskim napadom, ki je ohromil delovanje interneta, poroča STA.

Rusija si je polotok Krim in večji del pripadajočih teritorialnih voda nezakonito priključila leta 2014. Eden izmed vojaških ciljev Ukrajine je osvoboditev polotoka. Otok je tako v zadnjem času prizorišče vse obsežnejših vojaških operacij.

Ž. K.