fbpx

Ukrajinci zajeli “Bagiro”

Ruska separatistika Irina Starikova (foto: Facebook)

Ukrajinska vojska trdi, da je zajela neslavno ostrostrelko “Bagiro”, ki se je borila na strani Ljudske republike Donetsk, pred tem pa na strani ruskih separatistov v Donetsku. Ukrajinska vojska je kot dokaz njenega prijetja objavila fotografijo vojne knjižice, izdane v Ljudski republiki Donetsk na ime Irina Starikova. Srbski mediji so pred leti trdili, da je “Bagira” nekdanja srbska rokometašica in tihotapka narkotikov Danijela Lazović, zdaj pa so to povezavo oživeli ukrajinski mediji, ki se sklicujejo na srbsko poročanje.

“Ukrajinske oborožene sile so zajele slavno ostrostrelko ‘Bagiro’, ki je bila del ORDLO, ki je streljala naše zapornike leta 2014,” so zapisali na Facebooku ukrajinskih oboroženih sil Army Inform. ORDLO je kratica, ki jo mediji v Ukrajini uporabljajo za območji Ljudskih republik Donetsk in Lugansk.

“Po besedah enega od prostovoljcev je na njenih rokah kri najmanj 40 ljudi, vključno s civilisti,” so še zapisali in dodali, da “kogarkoli, ki ubija na naši zemlji, čaka neizbežno povračilo.” Za to naj bi poskrbele ukrajinske oborožene sile.

Na vojni knjižici, izdani v Ljudski republiki Donetsk, je navedeno ime v Donetsku leta 1981 rojene Irine Starikove. To ni ustavilo ukrajinskih medijev, da ne bi iz naftalina povlekli poročanje srbskih medijev, ki so pred leti trdili, da je Bagira v resnici nekdanja srbska rokometašica in razpečevalka mamil Danijela Lazović. Srbski mediji so v preteklosti poročali, da je bila Lazovićeva leta 2018 stara 32 let, kar bi pomenilo, da je rojena leta 1986. Neke silne podobnosti med sedanjimi fotografijami Starikove in starimi fotografijami Lazovićeve sicer ni zaznati. Poznavalci pravijo, da na prvi pogled sicer ni neke podobnosti, “se pa lahko ženske precej razlikujejo, ko so namazane in ko niso”, tu pa naj bi bile še druge okoliščine.

V Ljudski republiki Donetsk izdana vojna knjižica Irine Starikove. (Foto: Facebook)

Možen razlog za zmedo, če gre res za dve različni osebi, bi lahko bila fotografija s še enim srbskim plačancem, ki se je boril na strani ruskih separatistov, Dejanom Berićem, ki so jo objavili pri ukrajinskih oboroženih silah ob razkritju, da naj bi zajeli “Bagiro”. Na fotografiji z Berićem so v preteklosti srbski mediji poročali, da naj bi bila Lazovićeva, ki ima na glavi balaklavo, vidijo pa se zgolj njene oči.

Kdo je Danijela Lazović?
Ukrajinski mediji trdijo, da je bila Starikova ogorčena nad dejstvom, da so jo njeni soborci ranjeno pustili na bojišču. “Pustili so me! Videli so, da sem ranjena, imeli so priložnost, da me rešijo, a so enostavno odšli v upanju, da umrem!” naj bi njeno ogorčenje povzeli pripadniki ukrajinskih oboroženih sil.

Srbska plačanka, ki se je borila za ruske separatiste Danijela Lazović. (Vir: Youtube)

Lazovićeva je bila del srbske enote plačancev, ki so se borili za ruske separatiste. V svojem času v vojni, ki traja zadnjih osem let, se je tudi medijsko profilirala. Tekoče naj bi govorila rusko, pogosto pa je sodelovala tudi v propagandnih videih v podporo ruskih separatistov v Ukrajini. Preden se je Lazovićeva odločila za vojno, se je ukvarjala z rokometom, nato pa odšla v samostan, kjer je postala nuna in privzela ime sestre Ksenije. V resnici je svoj čas v samostanu izkoristila za trgovino z drogo in na veliko tihotapila prepovedane substance iz Kosova v Srbijo.

Svojo kariero z mamili je zaključila, ko je bila obsojena na zaporno kazen zaradi razpečevanja droge. Kazni ni nikoli odslužila, temveč je pobegnila na bojišče v Ukrajini in prekinila stike z družino. Proti Lazovićevi naj bi v Beogradu leta 2015 stekli postopki zaradi suma kaznivega dejanja sodelovanja v tujem oboroženem spopadu, a so novinarji Radija Slobodna Europa kasneje ugotovili, da te informacije ne držijo.

Peter Truden