fbpx

Ukrajini grozi prava vojna z Rusijo – ta nevarno krepi vojaško prisotnost na meji!

Foto: epa

Rusija je močno okrepila vojaško prisotnost na meji z Ukrajino, je nocoj poudaril ukrajinski predsednik Petro Porošenko za ukrajinsko televizijo. Ob tem je posvaril pred vojno z Rusijo.

“Število tankov v oporiščih ob meji se je povečalo za trikrat,” je v pogovoru dejal Porošenko. Dodal je, da se je “dramatično povečalo” tudi število ruskih enot, nameščenih vzdolž celotne rusko-ukrajinske meje. Pri tem se je skliceval na podatke obveščevalnih služb. Konkretnih številk sicer ni omenjal.

“Nočem, da kdorkoli misli, da gre za zabavo in igre. Ukrajini grozi prava vojna z Rusijo,” je še poudaril Porošenko.

Rusija v stilu barbarov zajela in obsodila mornarje
Ruska obalna straža je v nedeljo v Kerški ožini pri polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014, zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so bila namenjena v Mariupol ob Azovskem morju. Pri tem so ruske sile prijele tudi vseh 24 članov posadk z ukrajinskih ladij. V posredovanju so bili ranjeni najmanj trije Ukrajinci.

Sodišče na Krimu je danes odredilo dvomesečni pripor za 12 od 24 mornarjev, pa tudi za tri, ki so bili ranjeni. Preostale mornarje naj bi pred sodišče privedli v sredo.

Ukrajina pripravljena na mobilizacijo v primeru najhujšega scenarija
Ukrajinski parlament je v ponedeljek podprl uvedbo vojnega stanja v Ukrajini oziroma desetih pokrajinah za 30 dni, kar je po nedeljskem incidentu predlagal Porošenko. Ukrep bo začel veljati v sredo. V okviru vojnega stanja bo imela vojska pravico, da uvede policijsko uro, preiskuje stanovanja ter izvaja nadzor vozil in oseb. Proizvodnja v tovarnah se bo lahko podredila vojaškim potrebam, vsi za boj sposobni moški pa se bodo morali prijaviti oblastem za morebitno mobilizacijo. Oblasti bodo lahko omejile tudi komunikacijske kanale in delovanje medijev.

C. Š., STA