Ukrajinska protizračna obramba nad Kijevom sestrelila vse ruske rakete

Vojna v Ukrajini je včeraj vstopila v 53. dan, ruske sile pa so pospešile napade na večja mesta v državi. Včeraj so se že v zgodnjih jutranjih urah v skoraj vseh ukrajinskih krajih oglasile sirene, ki so opozarjale na zračne napade. Reuters je poročal, da naj bi ruske oborožene sile po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva uničile tovarno streliva v bližini mesta Brovari v kijevski regiji. “Po vseh zračnih alarmih v mestu ni bilo nobenih napadov. Bile so eksplozije – to je delo protiraketne obrambe, to lahko potrdim,” je dejal kijevski podžupan Mikola Povoroznik.

Zjutraj 17. aprila so okupatorji izvedli vrsto napadov na infrastrukturo skupnosti Brovari v regiji Kijev. Po besedah Mikole Povoroznika, kijevskega podžupana, ​​so bile v Kijevu v nedeljo zjutraj slišane eksplozije, ki pa jih je povzročila zračna obramba, ki je delovala odlično. Po njegovih besedah nobena sovražna raketa ni zadela tarče, so poročali nekateri tuji mediji. Je pa župan Bovarija Igor Sapozhko ljudi pozval, naj ne snemajo obstreljevanja in naj ne pozabijo, da v Ukrajini poteka vojna.

“Danes zjutraj smo obiskali številne infrastrukturne objekte v naši občini. Prosimo, ostanite mirni. Možne so prekinitve oskrbe z elektriko, vodo in kanalizacijo. Vse službe delujejo v poostrenem načinu,” je dejal župan občine Brovari, obenem pa poudaril, da bodo storili vse, da bi obnovili vse objekte reševalne infrastrukture. Medtem ko ruska vojska nadaljuje ofenzivo predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine, so danes o napadih poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, ki je nedaleč od meje s Poljsko.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1515566596785426438?s=20&t=CzCJOlz_aBdHUIv31mtRiw

Ruske sile naj bi se pripravljale na večjo ofenzivo v Donbasu, kjer ležita Lugansk in Doneck, zato naj bi po poročanju ukrajinske tiskovne agencije prebivalce v regiji Lugansk pozvali, naj se nemudoma evakuirajo. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je včeraj na Facebooku objavilo, da je bilo od začetka ruske invazije ubitih okoli 20.300 ruskih vojakov.

Sara Kovač