Ukrajinska tajna vojna za sovražnikovimi pozicijami

Ukrajinci izvajajo sabotaže za sovražnikovimi pozicijami. Uničena železniška povezava. Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Ukrajina bije tajno vojno za sovražnikovimi obrambnimi linijami. S sabotažami skuša oslabiti okupatorja. O tem obstaja analiza nemškega obrambnega ministrstva z nekaj podrobnostmi. 

Ukrajina bije tiho vojno za ruskimi obrambnimi linijami. Te saboterske akcije potekajo daleč na okupiranem ozemlju. Kot navaja poročilo, naj bi ukrajinski uporniške skupine presekale glavno železniško povezavo v smeri proti celinski Ukrajini, in sicer v Zaporoški regiji severovzhodno od okupiranega Krima. Hkrati naj bi prišlo do napada na železniško povezavo na samem Krimu. To dokazuje delovanje ukrajinskih sil na območjih pod rusko okupacijo daleč za frontno linijo. Prav tako je 7. junija v Harkovski regiji, sicer pod nadzorom Kijeva, prišlo do eksplozije cevovoda, ki dostavlja amonijak, poroča Polska Agencja Prasowa.

Do začetka invazije je Rusija amonijak tovorila prav s pomočjo tega cevovoda, dolgega 2500 km, in sicer do pristanišča Pivdenij v bližini Odese ob Črnem morju. Z začetkom vojne je cevovod prenehal obratovati. Rusija je aprila 2023 zahtevala dovoljenje za ponovni transport amonijaka s pomočjo te infrastrukture, ki beleži izgubo v višini do 2,5 milijarde dolarjev prihodkov. Uradno sicer ni znano, kdo je sabotažo izvedel. Ruska in ukrajinska stran krivita druga drugo. Amonijak sicer služi kot surovina za proizvodnjo umetnih gnojil. Je pa dejstvo, da bi bil ponovni zagon cevovoda koristen predvsem za rusko stran.

Domen Mezeg