Ukrajinske begunke na Švedskem posvarjene, naj z oblačenjem ne dražijo muslimanskih migrantov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ukrajinke so v švedskem azilnem domu Galaxen, v kraju Olofström posvarjene, da naj se ne oblačijo tako, da bi vznemirjale moške iz “drugih kultur”, in ki prebivajo v istem stanovanjskem objektu. 

V javnost prihajajo poročila o številnih poskusih vdora moških migrantov v prostore, kjer so nastanjene ženske. Ukrajinke naj bi imele v azilnem centru sicer možnost poklicati pomoč, če bi se počutile ogrožene. Oblačenje Ukrajink sicer velja za dostojno in ne odstopa od švedskih običajev, poroča Remix News.

So jim pa v azilnem domu povedali, naj ne nosijo kratkih oblačil, ki razkrivajo dele telesa, denimo kratke hlače in krila. Znana je tudi zgodba Ukrajink iz kraja Örebro, kjer je skupina migrantov vstopila v njihove domove in jih skušala napasti. V nasprotju z lažnimi informacijami, ki so jih prejele, da je Švedska varna država, so se na lastni koži prepričale, da je ravno obratno.

Ukrajinski begunci na Švedskem. (Foto: epa)

Poleg spolnega nasilja je številne Ukrajince pred potovanjem na Švedsko odvrnila visoka stopnja kriminala v državi. Ukrajinski begunci so zaskrbljeni zlasti zaradi številnih strelskih obračunov. Bojijo se tudi poročil, da jim službe socialnega varstva utegnejo odvzeti otroke. V Ukrajini vsaj vedo, pri čem so: ko letijo bombe, se lahko odpravijo v klet in se tam skrijejo. 

Domen Mezeg