Ukrajinske oborožene sile uspele prečkati Dnipro

Ukrajinski vojak (Foto: STA)

Po poročanju ruskih vojaških blogerjev poskušajo ruske zračno-desantne sile pregnati skupino okoli 50 do 100 ukrajinskih vojakov s položaja neposredno pod porušenim Antonovskim mostom in na ozkem delu obale okoli njega.

Ukrajinske sile so reko Dneper prečkale tako, da so se izkrcale prav pri Antonovskem mostu, kjer jih zdaj ruske sile že poskušajo vrniti na drugo stran reke. Ruski vojaški blogerji navajajo, da poskušajo ruske sile pregnati okoli 50 do 100 ukrajinskih vojakov s položaja neposredno pod porušenim Antonovskim mostom in na ozkem delu obale okoli njega. Te navedbe potrjujejo tudi ukrajinski in ruski vojaški viri.

Videoposnetki, ki so se pojavili, prikazujejo prihod ukrajinskih okrepitev s hitrimi desantnimi čolni, pa tudi evakuacijo ranjenih ruskih vojakov s pomočjo oklepnih vozil. Tako ruska kot ukrajinska stran obsežno uporabljata topništvo.

Spomnimo. Antonovski most v regiji Herson so porušili ruski okupatorji med svojim umikom iz te regije. Antonovski most, znan tudi kot Antonivka, je bil več mesecev skoraj edini prehod čez reko Dnipro in s tem edina ruska transportna pot za orožje in zaloge v tej regiji. Ocenjen je bil kot ključna ranljiva točka za tukajšnje ruske sile, zato so ukrajinske sile vse bolj pogosto obstreljevale območje. Sprva so ruske sile popravljale škodo na mostu, nato pa so se ga odločile razstreliti, da bi upočasnile prodiranje ukrajinskih oboroženih sil.

Ukrajinske oborožene sile so že tretji dan na območju Antonovskega mostu in še vedno skrbijo za dovoz dodatnih okrepitev. Oborožene sile Ruske federacije so se pričele umikati z območja, ker so bile tarče topniškega ognja s strani ukrajinske vojske. Med umikom ruskih vojakov so potekali boji in utrpeli so izgube.

Ker ima ukrajinska vojska na tem območju mobilne naprave za elektronsko bojevanje, ruski operaterji brezpilotnih letal – kamikaze – ne morejo storiti ničesar, ker bi lahko izgubili komunikacijo. Iz sporočil na enem izmed najbolj znanih ruskih kanalov na Telegramu je mogoče po poročanju Večernjega lista prebrati, da naj bi ruske sile zahtevale izvedbo zračnih napadov z obeh strani Antonovskega mostu, vendar zaenkrat ni odgovora.

Britansko obrambno ministrstvo trdi, da so ukrajinske sile “dobile zagon” v napadih okoli Bahmuta in napredovale tako na severnem kot južnem boku mesta. Glede na najnovejšo posodobitev obveščevalnih podatkov ministrstva je malo dokazov, da Rusija vzdržuje pomembne rezerve kopenskih sil na operativni ravni, ki bi bile lahko uporabljene za okrepitev proti številnim grožnjam, ki segajo od Bahmuta do vzhodnega brega reke Dnipro. Tudi namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar je poročala o uspehih okoli Bahmuta v regiji Doneck, poroča Kyiv Independent.

Nina Žoher