Ukrajinske sile osvobajajo predmestja Bahmuta

Vojna v Ukrajini, oklepnik. (Foto: afp)

Ukrajinske sile osvobajajo predmestja Bahmuta, sporoča namestnica ukrajinskega ministra za obrambo Malarjeva. Znano je, da ukrajinske sile napredujejo v dveh smereh. Pojavljajo se tudi sicer nepotrjene informacije, da je ukrajinska vojska v celoti zavzela Bahmut.

Ukrajinske sile na območju Bahmuta postopno napredujejo. Uspehe beležijo zlasti na predmestjih, ki jih počasi osvobajajo, medtem ko so razmere v samem mestu bolj zapletene. Novico je sporočila namestnica obrambnega ministra Hanna Malar. Nazadnje naj bi osvoboditelji na območju zavzeli 16,8 kvadratnih kilometrov ozemlja, poroča Polska Agencja Prasowa.

Gre za podatke, objavljene 13. maja s strani ameriškega Inštituta za vojne študije (ISW). V nadaljevanju navajamo še nekaj podatkov iz okupirane države. V Hersonski regiji na jugu je umrlo pet ljudi, ko je na eni od tamkajšnjih kmetij eksplodirala mina, ki jo je za seboj pustila ruska vojska. V soboto je prišlo do nesreč ruskih letal in helikopterjev, kar naj bi bilo povezano z rusko protiletalsko obrambo. Letala in helikopterji so strmoglavili v Brjanski oblasti, v bližini ukrajinske meje. Pojavljajo pa se tudi špekulacije, da ukrajinski protizračni sistem posega celo v rusko ozemlje.

Pogreb ukrajinskega vojaka. (Foto: afp)

V zadnjem obstreljevanju Ukrajine v noči iz sobote na nedeljo je ruska stran uporabila izstrelke Kalibr, izstreljene z ladij na Črnem morju, in križarske rakete, odvržene z bombnikov Tu-95MS in z iranskimi brezpilotniki. Napadi so potekali v različnih smereh. Rusija skuša vojaške izgube nadomeščati z zaporniki. V zbirni center v okupiranem delu Luganške oblasti je nedavno prispelo dvesto zapornikov. Pozno zvečer v soboto pa so ruske sile izvedle zračne napade na mesto Tarnopol/Ternopil. Po mestu so se razlegale eksplozije, eno izmed industrijskih poslopij pa je zagorelo.

Domen Mezeg