fbpx

Ukrajinske sile so prebile rusko obrambo tudi na jugu države. Bodo na koncu osvobodili še Krim?

Vir: EPA

Ukrajinske sile so prebile rusko obrambo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, medtem pa nadaljujejo s protiofenzivo na vzhodu, utrjujejo položaje na ponovno zavzetih ozemljih in prodirajo v regijo Lugansk, ki jo pretežno nadzorujejo ruske sile.

Ukrajinske sile so v ponedeljek dosegle svoj največji preboj na jugu od začetka vojne in ponovno zavzele več vasi ob strateški reki Dneper, so sporočili ukrajinski uradniki in tudi voditelj, ki ga je postavila Rusija na tem območju. Na jugu naj bi uničili kar 31 ruskih tankov in raketomet, je sporočilo južno operativno poveljstvo ukrajinske vojske, ni pa navedlo podrobnosti o tem, kje natančno so potekali spopadi.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov pa je dejal, da so “številčno močnejši” Ukrajinci s tanki prodrli južno od vasi Zolota Balka, ki je dotlej označevala frontno črto na reki Dnipro. Dosegli naj bi naselje Dudčani, ki leži kakih 30 kilometrov nižje, kar pomeni največji napredek ukrajinskih sil na jugu države od začetka vojne. Ukrajinske sile naj bi želele prekiniti oskrbovalne linije za približno 25.000 ruskih vojakov na zahodnem bregu reke Dneper.

Novo osvobojeno mesto (Foto: epa)

Južni preboj odraža nedavni ukrajinski napredek na vzhodu, čeprav je Rusija poskušala pritiskati s priključitvijo ozemlja, ukazom mobilizacije in grožnjami z jedrskim maščevanjem. Ukrajina naj bi močno napredovala v dveh od štirih območij, ki jih je Rusija okupirala in si jih prejšnji teden tudi priključila po “referendumih” – glasovanjih, ki so jih Kijev in zahodne vlade obsodile kot nezakonite in prisilne. Medtem ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da je ukrajinska vojska napredovala na več območjih, vendar ni navedel podrobnosti. “V več regijah so bila osvobojena nova naselja. Na več sektorjih fronte potekajo hudi boji,” je dejal v rednem nočnem video nagovoru.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Na vzhodu države medtem ukrajinske sile počasi prodirajo v Lugansk – eno od regij, ki so bile nedavno priključene k Rusiji. Lugansk so doslej bile dlje časa skoraj pod popolnim nadzorom ruskih sil. V soboto pa so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck povsem blizu meje z regijo Lugansk. To so potrdile tudi tamkajšnje proruske oblasti, ki so sporočile, da so se ukrajinske enote pomaknile več kilometrov v notranjost Luganska.

Po praznovanju priključitve štirih ukrajinskih regij prejšnji teden se je zaradi neuspehov na fronti razpoloženje v Rusiji nekoliko spremenilo. Med drugim je bil zaradi debakla v Limanu po poročanju ruskih medijev odpuščen poveljnik ruskega zahodnega vojaškega okrožja general Aleksander Žuravljov.

Sara Kovač