fbpx

Ukrepi za boj proti novemu koronavirusu se zaostrujejo v vseh sosednjih državah!

Nadzor italijanske policije v Milanu. (Foto: epa)

Ukrepi za boj proti novemu koronavirusu se zaostrujejo v vseh sosednjih državah. Za vas smo pripravili aktualen pregled novih ukrepov in stanja na Hrvaškem, v Avstiji, Italiji in na Madžarskem.

Na Hrvaškem so po zadnjih podatkih zabeležili 110 primerov okužb z novim koronavirusom, po okužbi je tam umrla ena oseba. Zato so sprejeli več ukrepov z namenom vzdrževanja socialnega distanciranja, ki so pričeli veljati v četrtek in veljajo naslednjih 30 dni.

Med drugim ostajajo odprte samo še trgovine z živili, pripomočki za higieno, kioski, lekarne, tržnice, pekarne in bencinske črpalke. V zaprtih prostorih je tam predpisan razmak med ljudmi vsaj 2 metra in na odprtih površinah 1 meter.

Hrvaška je prav tako zaprla svoje meje z nekaj izjemami. Njihovim državljanom je še naprej omogočen povratek na Hrvaško, državljanom držav članic Evropske unije pa je omogočen tranzit v matične države. Prepoved prehajanja meje prav tako ne velja za zdravstvene delavce, strokovnjake za skrb za starejše, čezmejne delavcem policiste, ekipe civilne zaščite in za vojake.

Kot so za medije sporočili iz UKOM, naj bi Hrvaška tranzit “organizirala”, kar se nanaša tudi na slovenske državljane. Zaenkrat modalitete še niso znane. V kratkem naj bi bili objavljeni tudi zemljevidi s posebnimi potmi za potniški in tovorni tranzit. Dokler organiziran tranzit ni vzpostavljen, Slovencem, ki pristajajo v Zagrebu svetujejo avtobus do Bregane, taxi, Uber, Bolt in ponudnike shuttle prevozov. Opozarjajo, da je  nemogoče, da jih pride kdo iz Slovenije iskati na letališče, saj je meja zaprta!

Mejni prehod Obrežje (Foto: Facebook)

Avstrija zaostruje ukrepe, na Tirolskem pa od četrtka vse občine v karanteni
V Avstriji so po zadnjih podatkih zabeležili 2.196 primerov okužb z novim koronavirusom oziroma 17 več v primerjavi s prejšnjim dnem. Po okužbi je tam umrlo 6 oseb. Zato tudi Avstrija zaostruje ukrepe, med drugim so včeraj odredili zaprtje rehabilitacijskih klinik, zdravilišč in term, zaenkrat pa ostajajo odprti parki in otroška igrišča. Tirolski deželni glavar je v četrtek odredil karanteno za vseh 297 tirolskih občin, ki jih lahko občani zapustijo le, če gre za osnovno oskrbo, za oskrbo z javnimi storitvami ali odhod na delo. Na Tirolsko je možen vstop le za osebe, ki imajo tam prebivanje ali so zaposleni v ključni infrastrukturi ali oskrbi.

Avstrijsko gospodarstvo se je pozitivno odzvalo na paket vladne pomoči v višini 38 milijard evrov. Gospodarstvo pozdravlja paket pomoči in meni, da bo pomagal ohraniti delovna mesta, ohranjeno bo zaupanje v Avstrijo in ohranja se optimizem, da bo do ponovnega zagona gospodarstva prišlo hitro. Družba namreč ne bi mogla zdržati hkratne gospodarske in zdravstvene krize. Tudi opozicijske stranke pozdravljajo ukrepe.

V petek se v Avstriji prične izvajati poostren mejni režim z zdravstvenim nadzorom. V Avstrijo je možen vstop le še s predložitvijo največ štiri dni starega zdravniškega potrdila o neokuženosti. Tisti, ki imajo v Avstriji prebivališče, lahko vstopijo pod pogojem 14-dnevne karantene, ki pa ne velja v primeru opravljenega testa v tem obdobju. Tranzit je dovoljen le brez postanka in, če ima državljan druge države zagotovljen izstop. Slovenski državljani imajo tako težave pri tranzitu, saj se javni promet zaključi v Beljaku ali Celovcu, prestop v taksi pa se upošteva kot kršitev tranzita brez postanka. Ker svojci v Sloveniji ne morejo do potrdila, tako ne morejo vstopiti v državo, lahko pridejo le do kontrolne točke na meji. Izjeme veljajo za tovorni promet, dnevne migrante in interventne ambulantne prevoze.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Dodatne omejitve v Italiji
V Italiji, ki je pod karanteno že od 11. marca, so po zadnjih podatkih zabeležili 41.035 primerov okužb z novim koronavirusom, po okužbi je tam umrlo že 3.405 oseb. O situaciji v Italiji smo podrobneje poročali že v četrtek (POVEZAVA). Zvečer je bil podpisan nov odlok o prepovedi prometa križark, ki prične veljati 3. aprila. Dodatno so omejili število vlakov in povezave s Sicilijo, omejili pa so tudi lete zasebnih letal in helikopterjev. Za boj proti novemu koronavirusu je Ministrstvo za obrambo dalo na razpolago več tisoč vojakov, v severnih regijah pa postavljajo vojaške bolnišnice.

Apokaliptični prizori iz Bergama (Foto: epa)

Na Madžarskem že trije umrli po okužbi z novim koronavirusom
Na Madžarskem so po zadnjih podatkih zabeležili 85 primerov okužb z novim koronavirusom oziroma 12 več v primerjavi s prejšnjim dnem. Po okužbi so tam umrle 3 osebe. Na Madžarskem prav tako velja izredno stanje, vse dejavnosti, ki niso nujne, se izvajajo z omejitvami. Prav tako je zaprta meja, razen za madžarske državljane, z določenimi izjemami.

Rok Krajnc