fbpx

Ultimat: Imate dva meseca, da rešite migrantsko krizo, drugače bo konec schengna

Donald Tusk (Foto: STA).

Članice Evropske unije morajo tok beguncev obvladati najkasneje v dveh mesecih, sicer se bo morala unija soočiti s koncem schengenskega območja, je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Vrh unije 17. in 18. marca v Bruslju bo po mnenju Donald Tuska zadnja priložnost za oceno, ali evropska strategija glede beguncev deluje. “Če se bo izkazalo, da ne, se bomo morali soočiti z obsežnimi posledicami, kot je kolaps schengenskega območja,” je posvaril.

“Niti jaz niti komisija nimamo tankov”
“Statistika za čas okoli božiča ni vzpodbudna. V EU je na dan prišlo okoli 2000 beguncev,” je dejal. Države članice pa je znova pozval, naj uresničujejo vse dogovore, sprejete v zvezi z begunsko krizo. “Članice unije je težko disciplinirati,” je poudaril. “Niti jaz niti komisija nimamo tankov,” je dejal in se poslancem nato opravičil za morda nekoliko grobo prispodobo, a gre, kot je dejal, za resne izzive.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem v razpravi v Evropskem parlamentu opozoril, da bi vnovična uvedba nadzora na mejah v območju schengna, ki šteje 26 članic, imela velike posledice za rast in zaposlovanje v Evropi. “Cena ukinitve schengna je zelo visoka,” je še povedal.

B. O.,