fbpx

Ultimat Merklovi: Če v dveh tednih ni sprememb glede migrantov, sledi …

Angela Merkel (Foto: epa)

Bavarski premier in predsednik Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer zvišuje pritisk na nemško kanclerko Angelo Merkel zaradi njene politike do migrantov. Dal ji je dva tedna časa, da spremeni migrantsko politiko, sicer ji grozi tožba.

“V prihodnjih 14 dneh bomo zvezno vlado pisno pozvali, naj na mejah ponovno vzpostavi zakonsko urejene pogoje. Če tega ne bo storila, nam ne bo preostalo drugega, kot da vložimo tožbo na ustavno sodišče,” je za nemški časnik Der Spiegel povedal Seehofer, ki sicer od nemške zvezne vlade že dolgo zahteva omejitev priseljevanja v državo. V prvih januarskih dneh je namreč po podatkih bavarskih oblasti v Nemčijo vstopilo povprečno okoli 3000 beguncev na dan.

Nemčija državnih meja ne nadzorjuje dovolj učinkovito
Bavarska vlada se opira na pravno mnenje nekdanjega ustavnega sodnika Uda Di Fabia, ki ocenjuje, da nemška vlada državnih meja ne nadzoruje dovolj učinkovito. Seehofer to vidi kot dokaz, da je ravnanje nemške vlade, ko ne omejuje prehajanja beguncev čez mejo, nezakonito. Zato bi Berlin po njegovih ocenah moral nositi tudi večji delež stroškov begunske krize.

Finančni minister bi za krepitev proračuna uvedel davek na vsak liter bencina
Za kritje teh stroškov ima nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble svoje ideje. V pogovoru za časnik Suddeutsche Zeitung je predlagal uvedbo evropskega davka na bencin, iz katerega bi lahko črpali sredstva za krepitev nadzora na zunanjih mejah EU. “Če državni proračuni ali proračun EU ne zadostujejo, se dogovorimo, da na primer uvedemo določen davek na vsak liter bencina. Tako bomo imeli sredstva za evropski odgovor na begunsko vprašanje,” je dejal.

N. K., STA