fbpx

Umori, posilstva in požigi migrantov resno načeli priljubljenost švedske vladajoče politike

Foto: epa

Po zadnji javnomnenjski raziskavi kar 48 odstotkov Švedov meni, da gre družbenopolitični razvoj države v popolnoma napačno smer. Zgolj 18 odstotkov pa jih meni, da je sedanja ureditev pozitivna.

Direktor inštituta, ki je opravil javnomnenjsko raziskavo, meni, da so številni ljudje na Švedskem razočarani nad ključnimi servisnimi funkcijami države, kot so šolstvo, policija in zdravstvo. Razlog za splošno mnenje prebivalstva pripisuje neuspešnemu vodenju izvoljenih politikov.

Na Švedskem se namreč drugo leto septembra napovedane parlamentarne volitve, največji porast priljubljenosti pa imajo Švedski demokrati, ki so trenutno edina stranka, ki nasprotuje sedanji politiki vodenja države. Na volitvah leta 2014 so prejeli zgolj 13 odstotkov glasov, vendar jim je priljubljenost rasla sočasno z migrantsko krizo, saj je Švedska sprejela daleč največ migrantov na prebivalca.

Švedski premier Stefan Lofven in nemška kanclerka Angela Merkel. Voditelja držav, ki sta sprejela največ nezakonitih migrantov in se soočata s padcem priljubljenosti (foto: epa)

Švedski premier Stefan Löfven in nemška kanclerka Angela Merkel. Voditelja držav, ki sta sprejela največ nezakonitih migrantov in se soočata z velikim padcem priljubljenosti. (foto: epa)

Država ne zna zajeziti migrantskega kriminala
S sprejemom islamskih migrantov se je država morala soočiti s povečanjem kriminala v obliki umorov, posilstev, kraj, požigov in drugih kaznivih dejanj, zaradi katerih se avtohtoni prebivalci bojijo zapustiti domove ob večernih urah. Številni stanje opisujejo kot čedalje hujše in vse bolj zaskrbljujoče, saj policija v nekatera območja ne upa več niti vstopiti in vzpostaviti reda.

Aktualna oblast ima tako le leto in pol časa, da do volitev popravi zavoženo stanje, sicer se bodo morali posloviti. Do zdaj so namreč pokazali, da nimajo idej, kako popraviti trenutno situacijo, piše Speisa.

M. P.