Umrl astronavt, ki je kot šesti človek stopil na Luno

Mitchell je bil zadnji še živeči član misije. Shepard je umrl leta 1998, Roosa pa leta 1994 (foto: epa).

Edgar Mitchell, šesti človek, ki je stopil na Luno, je v petek umrl v kraju West Palm Beach na Floridi v ZDA, star 85 let. Umrl je le dan pred 45. obletnico misije Apollo 14, ki je postavila rekord v najdaljšem bivanju na Luni.

Mitchell, Alan Shepard in Stuart Roosa so sestavljali tretjo astronavtsko ekipo, ki je pristala na Luni. Osvojili so jo 5. februarja 1971 po načrtu, prvotno ustvarjenem za misijo Apollo 13, ki so jo po seriji tehničnih napak odpovedali.

Sprehodili so se dvakrat
Misija je postavila rekord v najdaljši premagani razdalji na Luni in največjem tovoru, prinesenem z nje, saj so s seboj vzeli za 43 kilogramov kamnin. Prav tako so na Luni ostali rekordnih 33 ur, pri čemer so se dvakrat sprehodili zunaj plovila.

Na prvih barvnih posnetkih, poslanih z Lunine površine, je Shepard udaril žogico za golf.

Verjel v nezemljane in zdravljenje s pomočjo vere
Mitchell je po koncu kariere v Nasi ustanovil Inštitut za nadnaravne znanosti, ki se ukvarja predvsem s paranormalnimi in psihološkimi aktivnostmi ter študijami še nepojasnjenega. Mitchell je tudi javno spregovoril o tem, da verjame v nezemljane in v zdravljenje s pomočjo vere.

Leta 2011 ga je doletela tožba države, saj je nameraval na dražbi prodati kamero, ki jo je uporabljal na misiji. Pozneje je pristal na donacijo kamere muzeju Smithsonian.

B. O., STA

 • Bosta Bostic

  No, na Luno še ni stopil noben in tako bo ostalo, vsaj dokler bo kozmično sevanje…. Kako so prečkali Van Allenove sevalne pasove in preživeli ????
  S kakšno tehnologijo so razpolagali takrat, da so danes odvisni od Ruskih RD-180 raketnih motorjev…
  lepa pravljica, to z Luno..

  • Mihilus

   Zaenkrat so vsi poskusi prečkanja Van Allenovih pasov z živalmi spodleteli. Problem pa niso samo Van Allen belts ampak tudi solarni veter in drugo kozmično sevanje izven zaščitnega Van Allenovega pasu.
   Ko so Rusi porazili Američane v tekmi za prvega človeka v vesolju so Američani potem sfabricirali tole. Zanimivo, da po 45 letih še vedno vztrajajo pri tej laži.

   • Bosta Bostic

    Saj meni je jasno, kaj je problem…. Magnetni pas nas ščiti…
    Američani vedno lažejo, to ni nič novega…
    Večina posnetkov iz ISSa je iz bazena, vse je laž…