Umrl je 41. predsednik ZDA George Bush starejši

Nekdanji predsednik ZDA George H. W. Bush (Foto: epa)

V 95. letu starosti je v Houstonu umrl nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši. Bush je bil kot 41. predsednik na čelu ZDA en mandat, med letoma 1989 in 1993, v času konca hladne vojne.

Njegov sin George W. Bush je svojega očeta označil za “človeka najboljšega značaja in najboljšega očeta, kar ga lahko ima sin ali hči“.

Celotna družina Bush je globoko hvaležna za življenje in ljubezen 41. predsednika, za sočutje vseh, ki so skrbeli in molili zanj ter za sožalja,” je Busheva družina zapisala v sporočilu.

George Bush starejši ob smrti žene Barbare. (Foto: Twitter)

Bush je umrl le nekaj mesecev za ženo Barbaro, ki je umrla aprila letos in s katero sta bila poročena 73 let. Imela sta pet otrok in 17 vnukov, družina pa je sporočila, da bodo podrobnosti o pogrebnih slovesnostih posredovali kasneje.

Vodil je svet do mirnega zaključka hladne vojne
S svojo pristnostjo, duhom in neomajno zavezanostjo veri, družini in državi je predsednik Bush navdihoval generacije ameriških državljanov, je v izjavi v Buenos Airesu, kjer se udeležuje vrha G20, zapisal ameriški predsednik Donald Trump. Georga Busha starejšega je Trump opisal kot voditelja, ki je vedno našel pot, kako meje postaviti višje. Bush je “z jasno presojo in zdravim razumom (…) vodil naš narod in svet do mirnega in zmagovitega zaključka hladne vojne“, je po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal Trump.

Republikanec Bush starejši je bil najstarejši izmed štirih še živečih nekdanjih ameriških predsednikov, med katerimi je tudi njegov sin George Walker Bush. Bush je imel že nekaj let težave z zdravjem in se je večkrat zdravil v bolnišnici v Houstonu, med drugim zaradi pljučnice. Pred letom in pol si je pri padcu v počitniški hiši zlomil vratno vretence.

George Herbert Walker Bush se je rodil 12. junija 1924 v zvezni državi Massachusetts uspešnemu bankirju in senatorju Prescottu Bushu ter materi Dorothy. Njegova družina je bila bogata in je že takrat veljala za politično dinastijo. Ko je dopolnil 18 let, se je prijavil v vojsko in se podal na bojišča druge svetovne vojne kot pilot. Po vrnitvi v domovino se je leta 1945 poročil z leto dni mlajšo Barbaro in se preselil v Teksas, kjer je postal naftni milijonar. Nato je bil kot vzhajajoča politična zvezda član zveznega kongresa, veleposlanik ZDA pri ZN, direktor obveščevalne agencije Cia in osem let podpredsednik ZDA v času predsednika Ronalda Reagana.

Leta 1988 je zmagal na predsedniških volitvah in se januarja 1989 preselil v Belo hišo, kjer pa je ostal le en mandat. ZDA je vodil v času tektonskih političnih premikov v Evropi, ko sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija, v zalivski vojni pa so ZDA pod njegovim vodstvom Irak pregnale iz Kuvajta.

C. Š., STA