fbpx

Umrl je princ Filip, 99-letni soprog britanske kraljice Elizabete II.

Foto: epa

99-letni princ Filip, ki vseskozi velja za trdno skalo britanske kraljice Elizabete II., ki na prestolu vlada že častitljivih 69 let, je danes umrl, so sporočili iz Buckinghamske palače. Premier Janez Janša je britanski kraljici, kraljevi družini in Britancem izrekel globoko sožalje.

Vojvoda Edinburški je svoje zadnje dneve preživel na gradu Windsor s svojo ženo potem, ko je 28-dni preživel na zdravljenju v bolnišnici, ki je bilo nujno potrebno na račun infekcije. Kasneje je prestal tudi poseg na srcu.

Britanska kraljica je opoldne naznanila smrt svojega moža. Buckinghamska palača je v izjavi dejala: “Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. z globoko žalostjo naznanja smrt svojega ljubljenega moža, njegovega kraljevskega visočanstva princa Filipa, vojvode Edinburškega.” Sporočili so, da je umrl mirno, vsa nadaljnja obvestila v povezavi z njegovo smrtjo pa bodo podana pravočasno, poroča britanski Daily Mail.

“Preprosto povedano. V vseh teh letih mi je predstavljal vir moči,” je ob praznovanju njune zlate poroke leta 1997 dejala kraljica. Njuna ljubezenska zgodba se je pričela že pred II. svetovno vojno. Spoznala sta se leta 1934, redno pa sta si dopisovala vse od kraljičinega 13. leta. Nekoč je princ Filip priznal, da je bil rahlo razočaran, ker sam ni mogel imeti kariere. “Ko si v zakonu s kraljico, se mi zdi, da je moja prva dolžnost, da ji služim na najboljši način”, je dejal po poročanju STA.

Foto: epa

Nenavaden, duhovit, zvest in pogosto kontroverzen  vojvoda je veljal za njenega največjega zaupnika in človeka, na katerega se je najbolj zanašala. Do svoje smrti je Vojvoda Edinburški veljal za najstarejšega zakonca vladajočega monarha v britanski zgodovini. Kljub slabemu zdravju je prejšnji teden sodeloval pri prvi kraljevi zaroki leta 2021.

Leta 2017 se je vojvodova upokojil in prenehal opravljati javne dolžnosti. Odkar se je dve leti kasneje pojavil v medijih, ko jo je odnesel brez poškodb v prometni nesreči, v kateri je poškodoval dva človeka v bližini Sandringhama, se je odrekel vozniškemu dovoljenju. Od takrat je bilo njegovo pojavljanje v javnosti redko.

Nina Žoher