Umrl je agent Cie, ki je leta 1980 rešil zajete Američane iz islamiziranega Irana

Tony Mendez (Foto: epa)

Pri 78 letih je v nedeljo umrl nekdanji agent ameriške obveščevalne agencije Cia Tony Mendez, ki je navdihnil z oskarjem nagrajeni film Misija Argo o reševanju ameriških talcev iz Irana med revolucijo leta 1980.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je preko Twitterja izrazil sožalje Mendezovi družini. “Bil je neverjetno nadarjen tajni agent. Reševanje Američanov iz Irana leta 1980 je bil le eden od njegovih mnogih dosežkov,” je dodal in označil Mendeza za ameriškega junaka.

Mendez se je upokojil v 90. letih prejšnjega stoletja, kasneje pa napisal tri knjige o svojih izkušnjah tajnega agenta, med drugim je podrobno opisal reševanje ameriških diplomatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med iransko revolucijo so protestniki leta 1979 vdrli v ameriško veleposlaništvo in zajeli 52 talcev, ki so jih zadrževali 444 dni. Šestim ameriškim diplomatom pa se je uspelo izmuzniti na dom kanadskega veleposlanika. Američane so nato leta 1980 rešili agenti pod pretvezo, da so kanadska snemalna ekipa.

Ben Affleck, ki je režiral in igral v filmu Misija Argo iz leta 2012, je Mendeza podobno kot Pompeo označil za pravega ameriškega junaka, poroča STA. “Nikoli ni iskal pozornosti zaradi svojih dejanj, skušal je le služiti svoji državi,” je zapisal na Twitterju.

C. Š.