fbpx

Umrl je bivši generalni sekretar ZN Butros Butros Gali

Foto: epa

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Butros Butros Gali, ki je svetovno organizacijo vodil med letoma 1992 in 1996, je umrl, je danes sporočil venezuelski veleposlanik pri ZN Rafael Ramirez. Umrl je v bolnišnici v Kairu v starosti 93 let.

Ramirez, ki ta mesec predseduje Varnostnemu svetu ZN, je novico o smrti Butros Galija sporočil ob začetku današnjega srečanja o humanitarni krizi v nemirnem Jemnu ter predstavnike članic VS ZN pozval k minuti molka.

Bivši šef ZN je umrl v bolnišnici v Kairu. Prejšnji četrtek je še prejel klic od egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija.

Položaj je zasedal le en mandat
Butros Gali, egiptovski politik in diplomat, je bil šesti generalni sekretar ZN in je svetovno organizacijo vodil med januarjem 1992 in decembrom 1996.

Rodil se je v Kairu 14. novembra 1922 v krščanski koptski družini, leta 1946 pa je diplomiral na Univerzi Kairo, kjer je tudi doktoriral iz mednarodnega prava. Med letoma 1949 in 1979 je bil profesor mednarodnega prava in mednarodnih odnosov na Univerzi Kairo.

Politično kariero si je začel graditi v času egiptovskega predsednika Anvarja el Sadata. Med letoma 1977 in 1991 je zasedal položaj egiptovskega zunanjega ministra.

Leta 1991 je bil izvoljen za generalnega sekretarja ZN, položaj pa je zasedal le en mandat, ki so ga zaznamovali genocid v Ruandi in vojna na območju nekdanje Jugoslavije ter hude krize v Somaliji in na Bližnjem vzhodu.

B. O., STA