fbpx

Umrl najbolj znan kit ubijalec, ki je zaradi travm ubil tri ljudi

Tilikum je bil poznan po svoji upognjeni plavuti, ki je znak stresnega življenja v ujetništvu (foto: epa)

Tilikum, najbolj znan kit ubijalec na svetu, ki ga javnost bolj pozna kot orko, ki je igrala vlogo Willya v filmu Svobodni Willy, je umrl v ujetništvu star okoli 36 let.

Tilikum je primer nesrečnega kita, ki so ga leta 1983 ujeli v vodah okoli Islandije, starega komaj dve leti,  in ga odvzeli njegovi družini.

V njegovem zadnjem domu Seaworld so globoko pretreseni zaradi smrti orke, ki je trpela zaradi številnih zdravstvenih težav, vendar niso sporočili točnega vzroka smrti.

Duševne težave so ga naredile agresivnega
Tilikum je na začetku svojega življenja v ujetništvu trpel za številnimi travmatičnimi izkušnjami, saj so ga iz prostranih morij nasilno prenesli v majhne bazene, kjer se je komaj premikal. Zaradi neprimernih pogojev in stresa je ubil tri ljudi. Njegova prva žrtev je bila trenerka kitov Dawn Brancheau, ki jo je Tilikum med nastopom potegnil na dno bazena, hkrati pa je utrpela številne poškodbe zaradi ugrizov, piše BBC. Po njeni smrti trenerji niso več smeli plavati skupaj s kiti ubijalci.

Foto: epa

Foto: epa

Iz organizacije za etični odnos do živali PETA so na socialnih omrežjih objavili, da je orka umrla po treh desetletjih mučenja. “Ni presenetljivo, da se je Tilikum spopadal z duševnimi težavami, če je živel pod takšnimi pogoji,” so zapisali. Leta 2013 je bil objavljen dokumentarec Blackfish, kjer so raziskali, da orke v ujetništvu postanejo agresivnejše do ljudi in med seboj.

V Seaworldu, kjer je Tilikum nazadnje živel, so ga uporabili za program reprodukcije, zato ima sedaj kar 54 odstotkov vseh kitov ork v ujetništvu njegove gene.

Miha Pirih