fbpx

Umrl prvi predsednik združene Nemčije, Roman Herzog

Roman Herzog (foto: epa)

Roman Herzog, ki ga je nemška zvezna skupščina po združitvi Nemčije 3. oktobra 1990 izvolila za prvega predsednika, je umrl v 82. letu starosti. Kot predsednik je bil znan po tem, da si je za nalogo zastavil boj proti blokadam v politiki in družbi, saj je menil, da ljudstvo in politika nista dovolj aktivna.

Za izvolitev je Roman Herzog potreboval kar tri kroge, kar je v Nemčiji redkost. Opozarjal je pred tako imenovano utrujenostjo pred reformami v Nemčiji. Znamenit je njegov govor iz leta 1997, ko je pozval, da mora priti v Nemčiji do premika, da bi sprejeli družbene in gospodarske spremembe.

Pred nastopom predsedniške funkcije je bil Herzog, ki je bil politik iz vrst Krščansko-demokratske unije (CDU), predsednik nemškega ustavnega sodišča. Politično kariero je začel kot minister za izobraževanje in minister za notranje zadeve v deželi Baden-Württemberg.

Za nalogo si je prvi nemški predsednik Roman Herzog, ki ga je izvolila nemška zvezna skupščina po združitvi Nemčije 3. oktobra 1990, zastavil boj proti blokadam v politiki in družbi. Zagovarjal je stališče, da ljudstvo in politika nista dovolj aktivna. Ljudstvo je sicer pripravljeno na reforme, a za mobilizacijo potrebuje kakovostno politično vodenje in voditelja s pravo karizmo.

B. J., STA