Umrl vodilni letalski strokovnjak slovenskega porekla, ki je razvil slavnega Jumbo Jeta

Foto: Wikimedia

V Seattlu je v 95. letu umrl inženir letal slovenskega porekla in oče Jumbo jeta 747, Joe Sutter, ki je do konca svojega življenja sodeloval pri razvoju najmodernejših letal. Za svoje delo je prejel najvišje ameriško priznanje za tehnološki napredek. 

Nekdanji šef inženirjev v največji tovarni letal Boeing je bil vodilni strokovnjak pri razvoju prvega potniškega letala s širokim trupom in s tem sprožil revolucijo masovnih potovanj po svetu.

Joe Sutter je sin slovenskega priseljenca, ki je v ZDA prišel v času zlate mrzlice. Že kot mlad deček se je navdušil nad letali, zato se je vpisal na študij letalskega strojništva v Washingtonu, ki si ga je plačal z delom za tekočim trakom v tovarni Boeing.

Za vrhunsko inovacijo prejel 50 dolarjev nagrade
Po diplomi je Sutter dve leti prebil v drugi svetovni vojni, nato pa je sprejel delo inženirja v Boeingu v Seattlu in zavrnil boljšo ponudbo v neki drugi tovarni letal v Kaliforniji. Že na začetku svoje kariere je izboljšal številna letala, ki jim je popravil aerodinamične sposobnosti, nato pa je prevzel vodenje razvoja komercialnih letal z raketnim pogonom. Njihove motorje so kot prvi uvrstili pod krila, za svoj patent pa je takrat od podjetja prejel 50 dolarjev nagrade.

Za vedno zavezan razvoju letal
Sutter bo ostal v spominu tudi kot vodilni strokovnjak pri razvoju Jumbo jeta 747, ki je luč sveta ugledal leta 1965, saj je sodeloval poleg vse od zamisli do njegove izvedbe. To je bilo prvo potniško letalo s širokim trupom v dveh nadstropjih, v katerem je bilo dovolj prostora za 10 potnikov v vrsti.

Tudi, ko se je upokojil, je še vedno ostal trdno zavezan svojemu delu in podjetju Boeing, saj je do konca svetoval pri razvoju letalstva. Leta 1985 je prejel državno priznanje za tehnologijo ter inovacije iz rok takratnega predsednika ZDA Ronalda Reagana.

M. P.

 • samsara

  Slovenskega naroda sin…

 • nevera

  “..nato pa je prevzel vodenje razvoja komercialnih letal z RAKETNIM pogonom.”

  Ljudje, malo več spoštovanja do omenjenega gospoda. Reaktivno in raketno ni eno in isto. Reaktivno je dosti širši pojem, raketno pa samo podvrsta reaktivnega. Če b i se g.Sutter kadarkoli ukvarjal z razvojem komercialnih letal z RAKETNIM pogonom, danes za njega ne bi slišali, ker bi to bil samo še zablodeni poizkus nekega zablojenega inžinerja. Zato prosim, prepovedati uporabo Google Translate, vklopiti možgančke, ali še najbolj, poslati tekst v pregled komu, ki mu je tema blizka..

  • samsara

   Je isto tudi mene zmotilo, a sem jim tokrat pogledal skozi prste, nevednežem/površnežem. Usluge jim pa nisem storil.

   • nevera

    Jaz se nisem hotel obvladovati, ker sem to že enkrat (za enako nevednost-napako je šlo) naredil… Hvala za +, tudi tebi enega, ker si me razveselil s komentarjem..LP

 • Ivan Friderik Novak

  Spoštovanja vreden gospod, škodljiv za slovensko kloako. . .

 • if

  Počivajte v miru.

 • airways

  :(

 • Antonius

  Ko je bil pokojni gospod Joe Sutter na obisku v rodni domovini svojega starša, mu predsednik Drnovšek ni namenil niti pol toliko spoštovanja, kot ga je bila z njegove strani deležna družina Strojan.
  Državna odlikovanja in priznanja za vrhunskost v minulem delu so pri nas rezervirana predvsem za tiste, ki državo Slovenijo ne marajo, oziroma so jo v osamosvajanju celo onemogočali.

  Joe Sutter je bil Slovenec po koreninah in vrhunski strokovnjak svetovnega slovesa v svojem poklicu.
  Ronald Reagan se je tega zavedal, Drnovšek pa kot Drnovšek. Venec uvele zelenjave na njegovi glavi o dometu njegove znanstvene “širine” dovolj pove. Zamudil je predsedniško priložnost, da bi izkazal hvaležnost in spoštovanje Sutterjevih slovenskih korenin.