fbpx

Umrl vodilni letalski strokovnjak slovenskega porekla, ki je razvil slavnega Jumbo Jeta

Foto: Wikimedia

V Seattlu je v 95. letu umrl inženir letal slovenskega porekla in oče Jumbo jeta 747, Joe Sutter, ki je do konca svojega življenja sodeloval pri razvoju najmodernejših letal. Za svoje delo je prejel najvišje ameriško priznanje za tehnološki napredek. 

Nekdanji šef inženirjev v največji tovarni letal Boeing je bil vodilni strokovnjak pri razvoju prvega potniškega letala s širokim trupom in s tem sprožil revolucijo masovnih potovanj po svetu.

Joe Sutter je sin slovenskega priseljenca, ki je v ZDA prišel v času zlate mrzlice. Že kot mlad deček se je navdušil nad letali, zato se je vpisal na študij letalskega strojništva v Washingtonu, ki si ga je plačal z delom za tekočim trakom v tovarni Boeing.

Za vrhunsko inovacijo prejel 50 dolarjev nagrade
Po diplomi je Sutter dve leti prebil v drugi svetovni vojni, nato pa je sprejel delo inženirja v Boeingu v Seattlu in zavrnil boljšo ponudbo v neki drugi tovarni letal v Kaliforniji. Že na začetku svoje kariere je izboljšal številna letala, ki jim je popravil aerodinamične sposobnosti, nato pa je prevzel vodenje razvoja komercialnih letal z raketnim pogonom. Njihove motorje so kot prvi uvrstili pod krila, za svoj patent pa je takrat od podjetja prejel 50 dolarjev nagrade.

Za vedno zavezan razvoju letal
Sutter bo ostal v spominu tudi kot vodilni strokovnjak pri razvoju Jumbo jeta 747, ki je luč sveta ugledal leta 1965, saj je sodeloval poleg vse od zamisli do njegove izvedbe. To je bilo prvo potniško letalo s širokim trupom v dveh nadstropjih, v katerem je bilo dovolj prostora za 10 potnikov v vrsti.

Tudi, ko se je upokojil, je še vedno ostal trdno zavezan svojemu delu in podjetju Boeing, saj je do konca svetoval pri razvoju letalstva. Leta 1985 je prejel državno priznanje za tehnologijo ter inovacije iz rok takratnega predsednika ZDA Ronalda Reagana.

M. P.