fbpx

Umrla je francoska političarka in največja morilka nerojenih otrok Simone Veil

Foto: epa

V starosti 89 let je danes umrla francoska političarka in borka za pravice žensk, prva predsednica Evropskega parlamenta Simone Veil, je javnost obvestil njen sin Jean. Veilova je v Franciji uzakonila splave, zato ji številni očitajo, da je “mati vseh splavov” in “največja morilka vseh časov.”

Francoska političarka, ki se je rodila leta 1927 v Nici, je tudi preživela holokavst, saj je bila v mladosti v nacističnih koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Bergen-Belsen. Po vojni se je odločila za študij prava, veliko je prispevala k enakopravnosti žensk v Franciji, veliko pa je imela tudi nasprotnikov, zaradi uzakonitve splava in odgovornosti za masovno ubijanje nerojenih otrok, ki so že od rimskega prava dalje pravni subjekti z vsemi pravicami.

Zavzemala se je za ponovno združitev Evrope na temelju vrednot svobode, demokracije, enakosti in spoštovanja človekovih pravic. Leta 1979 je tudi zaradi tega postala prva predsednica prvega, neposredno izvoljenega Evropskega parlamenta. Na položaju je ostala tri leta.

C. Š., STA