Umrla je velika borka proti komunizmu, sestra komunističnega diktatorja Castra

Datum:

V ZDA je v 91. letu starosti umrla Juanita Castro, sestra Fidela in Raula Castra. Juanita Castro je delala za ameriško vlado in je bila izjemno kritična do politike starejših bratov. Juanita je bila četrti od sedmih otrok v družini. Kubo je zapustila leta 1964 in pobegnila na Florido. Brata Fidela je obtožila, da je otok spremenil v “velik zapor, obdan z morjem”, in tako so mislili številni Kubanci, tisti, ki niso izhajali iz privilegirane belokomunistične kaste.

Delala je za Cio pod kodnim imenom Donna. Hotela je zrušiti svoja komunistična brata. Diktator Fidel Castro je umrl leta 2016 star 90 let. Juanita mu ni prizanašala s kritikami in čeprav se je na novico o njegovi smrti odzvala z izrazi obžalovanja, je dejala, da se ne namerava vrniti v domovino.

Foto: Dolgoletni kubanski diktator Raul Castro napovedal umik iz vrha komunistične partije

“Danes, v starosti 90 let, je pred nami na poti življenja in smrti stala Juanita Castro, izjemna ženska, neumorna borka za svojo Kubo,” je dejala njena tiskovna predstavnica in navedla, da družina v tem času prosijo za zasebnost in da bo pogreb potekal v družinskem krogu.

Juanita Castro je zelo kmalu po revoluciji, ki jo je sprva podpirala, prišla v ideološki konflikt z bratoma. Med potovanjem po Mehiki leta 1961 so z njo stopili v stik agenti Cie. Zatem je Juanita prišla v Havano, kjer je v svojem stanovanju skrivala politične disidente, podprla pa je tudi nekaj s Kube izgnanih redovnic.

Fidel Castro je več desetletij teroriziral Kubo. (Foto: epa)

Potem je leta 1964 postala članica opozicijske skupine Cuban Catholic Action. Ko sta to izvedela brata in se je soočila z debelo kartoteko o njej, je pobegnila v Mehiko, od tam pa v Miami, kjer je leta 1973 odprla lekarno in jo vodila do leta 2006, ko je lekarno prodala. Zadnja leta je preživela stran od oči javnosti.

  1. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Grozljivo! V dunajskem bordelu migrant zaklal tri ženske

V enem od bordelov na Dunaju je policija včeraj...

Vse bolj drzna Tuskova vlada bi razpustila poljski KPK

Donald Tusk po potrditvi EU, da lahko počne, kar...

[Video] Dve leti od začetka vojne – Ukrajina brani sebe in Evropo

Danes minevata dve leti od začetka brutalne vojne v...

Janša na obisku v Izraelu napovedal veleposlaništvo v Jeruzalemu

Predsednik stranke SDS Janez Janša je v začetku tedna...