fbpx

Umrla zaradi Facebooka

foto: AFP

Zvezdnica družabnih omrežij iz Pakistana Qandeel Baloch je bila umorjena. Gre za umor iz časti, ki ga je storil njen brat.

Qandeel je konzervativne sodržavljane provocirala s “selfiji”, na katerih je bila za pakistanske razmere pomanjkljivo oblečena. Pa tudi že samo dejstvo, da je opozarjala na svojo zunanjost in seksualnost, je njeno ime poneslo po vsej deželi.

Ubila jo je lastna družina
Mladim je bila vzornica, od dne, ko je z našobljenimi ustnicami v fotoaparat spraševala:” Kako izgledam?” Veliko sovražnikov pa je imela med starejšimi, predvsem ženskami. V času umora je Qandeel z družino potovala na počitnice. Našli so jo zadavljeno v enemu od mest na poti. Policijo je o umoru obvestila njena družina, brata pa so priprli.

foto: AFP

foto: AFP

Pogreb zvezdnice
Pogreb umorjene pakistanske zvezdnice je potekal po tem ko je njen brat Muhammad Wasim izjavil, da ga ni sram, da jo je ubil.

Izjava strica
“Brat Wasim je rekel, da je to storil v imenu časti. In zakaj tega ni storil že 10 ali 15 let prej? Zakaj je to storil sedaj? Kaj je bilo storjeno, je nepravično”, je dejal stric umrle zvezdnice.

Umor iz časti ni kaznivo dejanje
V Pakistanu vsako leto ubijejo na stotine žensk. Najpogosteje so storilci prav njihovi sorodniki. Ti se potem tudi prosto sprehajajo naokoli, saj pakistanski zakoni,  umor iz časti v družini dopuščajo. Qandeel se je zavedala nevarnosti, ki ji je pretila, zato je nameravala zapustiti državo. Poznavalci pravijo, da  z vsakim takšnim umorom Pakistanke izgubijo delček samozavesti in s tem možnosti, da bi se uprle. Predsednik vlade Nawaz Sharif je februarja letos obljubil spremembo zakonodaje, ki bi prepovedala ubijanje iz časti, a od takrat se ni nič zgodilo. Še več, število umorov se je v zadnjem času celo povečalo.

foto: AFP

foto: AFP

Družabna omrežja so kriva za številne nesrečne zgodbe
Družabna omrežja na eni strani osveščajo, a po drugi strani, bi Quandel še živela, če se ne bi tako izpostavila.  Drugje po svetu internet povzroča drugačne težave. Pred kratkim so v Alžiriji odprli prvo zasebno kliniko za zdravljenje odvisnosti od facebooka. To je tretja država, ki odvisnost od interneta obravnava kot bolezen. V Južni Koreji je odvisnost od interneta uradna zdravstvena diagnoza; ko jo postavijo, paciente pošljejo na zdravljenje v javne bolnišnice. Na Kitajskem pa odvisnost od Facebooka zdravijo v posebnih kampih, ki jih je obiskalo že na milijone otrok.

Aleksandra Jug