fbpx

Sirizi v Grčiji se dogaja ljudstvo. Protesti, požigi in kamenjanje.

Aleksis Cipras (foto:STA)

Šole, bolnišnice, banke, lekarne in druge javne službe bodo v Grčiji zaradi stavke zamrznjene za 24 ur. Po besedah zveze grških sindikatov se na tak način borijo proti vladnim ukrepom, ki ohranjajo srednjeveška delovna razmerja. V času stavke je v državi pričakovati pravi kaos, Cipras je pod velikim pritiskom.

Na demonstraciji v Atenah, v kateri je sodelovalo več tisoč ljudi, je okoli 300 zamaskiranih protestnikov policijo obmetavalo s kamni in zažigalnimi napravami. Policija je na nasilje odgovorila s solzivcem, poroča STA.

Stavka poteka v času, ko visoki predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke, Mednarodnega denarnega sklada in Evropskega mehanizma za stabilnost preverjajo reforme, ki jih je Grčija obljubila za nov paket finančne pomoči.

Stavka tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju
Ovirani bodo tudi letalski prevozi in prevozi trajektov ter celotni železniški promet, vključno s podzemno železnico. Stavkali bodo tudi nekateri novinarji in celotne medijske hiše. Prav tako so udeležbo v stavki napovedali tudi muzeji. Protestirajo uslužbenci tako javnega kot tudi zasebnega sektorja, in sicer proti varčevalni politiki in višanju davkov.

Trajekti v Grčiji ne vozijo (foto:epa)

Trajekti v Grčiji ne vozijo. (Foto: epa)

Petros Constantinou: Naš boj bo neusmiljen
Član antikapitalistične leve skupine Antarsya Petros Constantinou je za Guardian povedal, da pričakujejo veliko udeležbo v stavki, napovedal pa je tudi neusmiljen boj proti vladi. Grčija je namreč julija sprejela triletni 86 milijard evrov težek paket evropske finančne pomoči, v zameno pa je morala obljubiti ostre varčevalne ukrepe, zaradi česar so v državi sprejeli nekaj precej nepriljubljenih reform.

Siriza celo spodbujala Grke, da se udeležijo stavke
Na zadnji seji vlade naj bi v vladajoči stranki celo spodbujali državljane, da se protesta udeležijo v čim večjem številu. Ciprasova vlada je namreč obljubila, da bo izpolnila pogoje za finančno pomoč, kar pa je v Sirizi povzročilo razkol. Kljub sporu znotraj stranke pa vodilni še vedno zatrjujejo, da bodo ostali zvesti svoji levičarski ideologiji.

Eden izmed udeležencev protesta je povedal, da “lahko Siriza sedaj poskuša reševati svojo dušo, vendar so jo zgubili že pri vseh svojih obljubah”. Opozoril je, da morajo delavci v državi preživeti s 775 evri na mesec, grozijo jim nadaljnje zamrznitve plač, prav tako pa ni videti konca višanju davkov.

N. K.