fbpx

Uporabo PCT-potrdila za obisk barov in restavracij podpira kar 64 odstotkov Francozov, vse bolj so nenaklonjeni nasprotnikom ukrepov!

Foto: epa

Kar 64 odstotkov Francozov podpira uporabo covidnega potrdila v barih in restavracijah, 77 odstotkov Francozov pa na sredstvih javnega prevoza za daljša potovanja. 

Obenem 72 odstotkov anketiranih Francozov podpira obvezo covidnega potrdila v primeru obiska krajev, namenjenih zabavi in kulturnim dogodkom. Najbolj naklonjene tovrstnim potrdilom pa so najstarejše osebe. Kar med 81 in 90 odstotki oseb, starejših od 65 let, je tovrstnim ukrepom naklonjenih, poroča Polska Agencja Prasowa.

Mlajše osebe pa so takšnemu ukrepu manj naklonjene. V skupini oseb mlajših od 35 let se podpora giblje med 42 in 53 odstotki. Nasprotniki tovrstnih potrdil so prepričani, da je njihovo vsakdanje življenje zaradi tega oteženo. Raziskava razkriva, da se je kar 31 odstotkov oseb odpovedalo potovanju ali opustilo namero odhoda od doma glede na obvezo predložitve covidnega potrdila. Ta odstotek pa naraste kar do 53 odstotkov med osebami mlajšimi od 25 let.

Francoska policija preverja zdravstveno stanje obiskovalcev gostinskega lokala. (Foto: epa)

Obenem je 23 odstotkov anketiranih priznalo, da so se odpovedali srečevanju z ljubljeno osebo, ker niso bili cepljeni oziroma posedovali negativni izvid na prisotnost koronavirusa. Enak odstotek oseb pa še navaja, da se je  glede cepiva že sprl s prijateljem ali članom družine. Sicer pa v Franciji narašča odpor do protestov proti covidnim potrdilom. Kar 54 odstotkov Francozov je takšnim demonstracijam nenaklonjenih, odstotek teh pa raste, medtem ko je tem protestom naklonjenih zgolj 34 odstotkov državljanov.

Domen Mezeg