fbpx

Urad nemške kanclerke podpira zakon, ki prinaša smrt svobodi govora

Foto: epa/iStock

Kabinet nemške kanclerke Angele Merkel je v sredo pritrdil novemu zakonu, ki kaznuje spletišča socialnih omrežij v primerih, ko ta s svojih strani ne bodo hitro odstranila nezakonitih vsebin, v katere se uvrščata “sovražni govor” in “obrekljive lažne novice”. Ta poteza vsekakor ni toliko presenetljiva glede na to, da se Nemčija sooča s problemi, ki jih je prinesla nepremišljena politika odprtih vrat nemške kanclerke Angele Merkel, ta pa se zaveda, da ji vsakršna kritika prinaša veliko škodo za nadaljnjo izvolitev. Dejstvo pa je, da ta poteza vodi k omejevanju svobode izražanja, kar je za 21. stoletje naravnost nesprejemljivo, saj gremo na ta način nazaj v preteklost. 

Kabinet kanclerke Angele Merkel se je strinjal s sprejemom pravila, ki v primeru kršitve zakona na omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, predlaga kazen v višini do 50 milijonov evrov.

Iz urada kanclerke omejevanja svobode govora ne priznavajo
Nemški pravosodni minister Heiko Maas je povedal, da s sprejemom tega zakona svoboda izražanja ne bo omejena, saj naj bi do posredovanja prišlo le v primerih izražanja sovraštva in namernega navajanja lažnih novic. Nemčija predstavlja s svojo potezo težavo za socialna omrežja v ameriški lasti, ki upoštevajo standard svobode govora. Zaradi svoje nacistične preteklosti Nemčija prepoveduje javno zanikanje holokavstva in promocijo rasizma. Zadeva pa je prišla zopet v ospredje v času pritoka migrantov v državo, ko so zaradi nastale situacije številni pričeli izražati nezadovoljstvo.

Foto: iStock

Podprt zakon s strani nemške kanclerke od socialnih omrežij zahteva, da v skladu  z novo zakonodajo zagotovijo, da bo vsa očitna kriminalna vsebina odstranjena v roku 24 ur, ostalo pa v roku sedmih dni. Po prepričanju Maasa za sovražno vsebino na socialnih omrežjih ni prostora, temu pa je dodal, da naj bi verbalna radikalizacija predstavljala predhodno fazo fizičnega nasilja.

Med drugim je poudaril, da socialna omrežja ne odstranijo zadostne količine kaznivih vsebin, pri čemer je navedel primer Twitterja, ki izbriše procent tovrstnih vsebin, in primer Facebooka, ki izbriše le 39 odstotkov le-teh. “Če se bomo želeli uspešno soočiti z zamejitvijo sovražnega govora in lažnih novic, je nujno, da se ukrepi sprejmejo tudi na evropski ravni, da bo ta učinkovita,” je povedal Maas. Predlog zakona potrebuje za sprejetje odobritev parlamenta.

N. Ž.