fbpx

V preteklosti so v neposredni bližini notredamske cerkve že preprečili poskuse terorističnega napada!

Foto: epa

Ko je odjeknila novica, da so ognjeni zublji zajeli znamenito pariško katedralo Notre-Dame, ki predstavlja simbol krščanske Evrope, je večina Evropejcev z obžalovanjem in razočaranjem gledala, kako izginjajo deli kulturne dediščine neprecenljive vrednosti. Vzrok požara mogočne cerkve, ki je preživela kugo, francosko revolucijo in obe svetovni vojni, uradno še ni znan, govori se le, da je do vžiga prišlo med obnovitvenimi deli. Glede na to, da so 8. septembra 2016 ob notredamski katedrali našli vžigalna sredstva zaradi poskusa terorističnega dejanja, da so v cerkvi že vandalizirali orgle ter druge dragocene predmete, se poraja vprašanje, če je do požara res prišlo zaradi obnove? 

Spomnimo. Leta 2016 so v bližini znamenite pariške katedrale našli parkirano vozilo brez registrskih tablic, v katerem so se nahajale plinske jeklenke in dokumenti v arabskem jeziku. Zaradi strahu pred izvedbo terorističnega dejanja so aretirali štiri osebe. Dva izmed aretiranih sta bila stara znanca obveščevalnih služb, saj sta gojila velike simpatije do skrajne teroristične skupine Islamska država.

Preberite več: Grozljiva statistika: V Franciji v enem tednu oskrunili kar 12 katoliških cerkva!

Lastnik sumljivega vozila je bil kmalu izsleden in aretiran
Zapuščeni Peugeot 607 je bil le nekaj metrov stran od  notredamske katedrale. Čeprav ni imel registrske tablice, so kaj kmalu izsledili lastnika zapuščenega avtomobila, ki je bil parkiran na območju, kjer je parkiranje prepovedano. Po poročanju Reutersa je bil lastnik potencialni teroristični osumljenec, ki je bil aretiran kmalu po identifikaciji. Eden izmed policijskih virov je ob tem povedal, da mislijo, da je pridržani izvedel test, glede na to, da v vozilu ni bilo mogoče najti naprave za razstrelitev.

Foto: epa

Tedanji minister za notranje zadeve Bernard Cazeneuve zadeve ni konkretno komentiral, je pa pohvalil skrajno previdnost policije in obveščevalcev, ki so delali z neprekosljivo intenziteto v kontekstu izjemno velike grožnje. Od začetka leta 2016 do 8. septembra istega leta so aretirali kar 260 oseb, ki so pripravljale napade, ki bi lahko privedli do tragedij, poroča angleški Telegraph. Ob aretaciji so se pojavile diskusije o tem, da bi bilo potrebno okrepiti varovanje v neposredni bližini najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti, kot je katedrala Notre-Dame.

V luči teroristične grožnje se je oglasil šef Generalnega direktorata za domovinsko varnost (DGSI) francoske notranje obveščevalne agencije, Patrick Calvar, in zatrdil, da so pripadniki Islamske države pričeli z nameščanjem eksplozivnih naprav tam, kjer je mogoče zaslediti največje množice ljudi. Vse to pa z namenom, da ustvarijo panično ozračje.

Foto: epa

Foto: epa

Glede na to, da se po porazu Islamske države vedno več nekdanjih borcev želi prebiti nazaj v Evropo, hrvaška obveščevalna služba pa svari pred prihodom večje skupine migrantov, se poraja vprašanje, kako močno bo to zaznamovalo varnost Evrope. Glede na to, da je prejšnji mesec v roku enega tedna zagorelo kar ducat krščanskih cerkva, se upravičeno poraja vprašanje, kakšen je bil pravi vzrok požara mogočne katedrale v luči približevanja največjemu krščanskemu prazniku, veliki noči.

H. M.