fbpx

Uradniki v Hongkongu dobili štiri tedne časa da prisežejo zvestobo vladi

Hongkonški pravni strokovnjak in demokratični aktivist Benny Tai Yiu-ting je bil aretiran s še 52 drugimi pravniki in aktivisti, češ da bil del zarote proti vladi (foto: EPA)

180 tisočim civilnim uslužbencem je bil v petek, 15. januarja 2021, serviran v podpis dokument s katerim prisegajo zvestobo tako imenovani mini ustavi in predanost vladi. Časa za to imajo štiri tedne. Če ne podpišejo ali prisege ne oddajo pravočasno, jim grozi izguba službe.

Državni uslužbenci se s prisego zavežejo, da bodo spoštovali zakone Hongkonga in bili zvesti mestu njegovi vladi ter predani svojim dolžnostim. Tisti, ki te prisege ne bodo podpisali, bodo najverjetneje ostali brez službe.

“Zanemarjanje ali zavračanje prisege ali pravočasen podpis in vrnitev deklaracije s strani državnega uslužbenca meče dvome na njegovo ali njeno pripravljenost pri izpolnjevanju teh osnovnih dolžnosti in njegovo ali njeno primernost da ostane v državni službi,” so v izjavi za javnost zapisali pri Uradu za državno upravo.

Do zdaj prisego podpisalo 4.000 finančnikov

Do sedaj je več kot 4.000 državnih uslužbencev znotraj finančnega sektorja podpisalo izjavo s katero uradne oblasti v Pekingu silijo prebivalce Hongkonga, da se deklarirajo. Komunistična partija je namreč v juniju 2020 predstavila obsežen paket zakonov, ki bi lahko vsako dejanje razumljeno kot subverzija, terorizem, sodelovanje s tujimi silami ali prizadevanje po odcepitvi kaznovali z doživljenjsko zaporno kaznijo.

Po poročanju Reutersa to ni prvič, da na Kitajskem predstavljajo obvezen podpis prisege zvestobe. V preteklosti je podpisu prisege ponavadi sledila diskreditacija nasprotnikov komunističnega režima, ki so jih prikazovali kot lažnivce katerih dejanja so v nasprotju s prisego, ki so jo dali. Trenutno skušajo oblasti nekoliko pomiriti duhove. Vlada zagotavlja, da zgolj izražanje mnenja v javnosti ali nasprotovanje določenim odločitvam vlade še ne bo razumljena kot neprimerno vedenje.

Po drugi strani je jasno zapisano, da je zagovarjanje ali podpora hongkonški neodvisnosti prepovedana, ravno tako nasprotovanje kitajski nadvladi nad Hongkongom, kakor tudi iskanje vmešavanja tujih ali zunanjih sil v mestne zadeve, prav tako udeležba v dejavnostih, ki ogrožajo nacionalno varnost. Prepovedano je tudi “spodkopavanje vlade, vodenja in upravljanja s Hongkongom.

Ivan Šokić