fbpx

Uradno: ena četrtina migrantov laže, da so mladoletni, čeprav so mnogo starejši

Foto: epa

V Veliki Britaniji so prišli do šokantne ugotovitve: kar ena četrtina vseh migrantov laže in prikriva, koliko so v resnici stari, da bi jim pripadle vse ugodnosti za mladoletne ter da so sploh lahko vstopili v to otoško državo.

Raziskava v Veliki Britaniji je pripeljala do nepričakovanih ugotovitev. Kar 465 od 2.028 migrantov, ki so vstopili v to državo, je pokazala, da so lagali in zavajali, da so mladoletni, dejansko pa so bili mnogo starejši. Express poroča, da so lagali zato, da jim je bil odobren vstop v Veliko Britanijo ter zaradi številnih ugodnosti, ki jih pridobijo mladoletni migranti – med drugim tudi bivanje v rejniški družini.

Uradni podatki razkrivajo, da je bil nek 29-letnik v skupini desetih migrantskih otrok sprejet v azilni dom v Veliki Britaniji, pri čemer je uradnikom vse do zadnjega zatrjeval, da je mladoleten. V azilnih domovih tudi zato socialni delavci izvajajo uradne ocene tistih, ki so si pridobili zatočišče v Veliki Britaniji, in osuplo ugotavljajo, da je mnogo tistih, ki jim je dovoljen vstop v državo, mnogo starejših, kot sprva zatrjujejo. Med takimi so odkrili tudi 30-letnika, ki je trdil, da ima 17 let.

Kar 50 lokalnih oblasti je v Angliji opravilo 2.028 starostnih testov med ‘opredeljenimi mladoletnimi migranti’ v obdobju 2013−2016 in prišlo do rezultata, da jih je bilo kar 465 starejših od 18 let.

Za enega izmed migrantov v Hampshiru, ki se je pretvarjal, da je star 17 let, so ugotovili, da je dejansko star že 29, za drugega ’17-letnika’ iz Portsmoutha pa je starostni test pokazal, da šteje 26 let. Sicer pa so tovrstne teste opravili tako na moških kot na ženskah in izkazalo se je, da so tudi ženske tiste, ki so lagale, da so mladoletne. Tak je tudi primer ‘opredeljene 17-letnice’ iz Manchastra, za katero se je izkazalo, da je v resnici stara 26 let.

Strašljivo je, da se je v nekaterih predelih Velike Britanije za skoraj vse, ki so zatrjevali, da so stari 16 ali 17 let, izkazalo, da so že nekaj let polnoletni. Predvsem so do takih ugotovitev prišli pri tistih ‘mladoletnih migrantih’, ki so v Veliko Britanijo prišli iz Calaisa.

Starostni testi so med drugim vsebovali tudi pregled zobovja z zobnim rentgenom, ki je razkril pravo starost, zato se v Veliki Britaniji že oblikuje stališče, da bi morali vsi prosilci za azil, ki se opredelijo za mladoletne, skozi tovrstni rentgen in ostale zdravniške preglede. Poleg tega so Britanci zaskrbljeni, saj so nekatere mladoletne prosilce za azil dali v rejniške družine, kjer živijo tudi drugi otroci. To seveda prinaša s seboj dodatna tveganja, tudi pedofilska. Kaj pa dobrobit drugih otrok, ki so v resnici mladoletni?

Od oktobra 2016 do danes je v Veliko Britanijo iz Francije prišlo 750 migrantov, ki so zatrjevali, da so mladoletni, in pri vseh so s starostnimi testi preverili, ali lažejo glede starosti.

Marjanca Scheicher