fbpx

Uradno: V Bruslju kar 51 skupin in podjetij povezanih s skrajno džihadistično skupino Islamska država

Slika je simbolična. Foto: epa

Kako si belgijska oblast predstavlja, da bo videti predel Bruslja Molenbeek čez pet let? Deset let? Res verjamejo, da bodo muslimanski migranti postali zvesti in produktivni člani belgijske družbe? Na podlagi česa že?!

Policija je v bruseljski četrti Molenbeek odkrila kar 51 terorističnih skupin, ki so povezane s krovno teroristično organizacijo – vse to v okviru protiterorističnih akcij v državi. Tako so lani preiskali 8.600 domov in 22.668 prebivalcev na tem območju, poroča belgijski medij De Mogen. Preverili so tudi več kot 1.600 organizacij in podjetij v Molenbeeku ter odkrili, da kar pri stodveh obstaja sum, da so povezani s kriminalom, in pri enainpetdesetih, da so povezani s terorizmom.

Belgijske oblasti so pripravile tudi seznam 72 posameznikov, ki jih je treba nadzorovati, saj so osumljeni terorističnega uskupinjanja. Od teh jih je velika večina, kar 46, še vedno v Belgiji, medtem ko verjamejo, da se jih 26 nahaja v Siriji. Dvajset ljudi s tega seznama je sicer v zaporu.

Edina pozitivna stran poročila je, da policija ne beleži nobenega Belgijca, ki bi zapustil svojo državo zato, da bi se pridružil borcem Islamske države v Siriji, piše Jihad Watch.

Molenbeek postaja džihadistična prestolnica Evrope
Molenbeek je “zaslovel” po terorističnih napadih v Parizu leta 2015 in v Bruslju lani. Oba napada sta bila namreč načrtovana v Molenbeeku, več osumljencev pa je v tej soseski tudi odraščalo. Območje je sicer znano kot “džihadistična prestolnica” Evrope, skoraj vsak napad, ki se je zgodil na zahodu v zadnjih letih s strani radikaliziranih islamistov, pa je nastal v glavi nekoga, ki je skoraj 100-odstotno odraščal v Molenbeeku ali je kakorkoli povezan s tem območjem.

Marjanca Scheicher