fbpx

Usmrtitev prebežnikov iz Češkoslovaške je mednarodni zločin, odgovorni poveljniki morajo odgovarjati za umor

Žrtev komunizma Hartmut Tautz (foto: Twitter)

Nemški tožilci obravnavajo usmrtitev prebežnikov na meji nekdanje Češkoslovaške kot mednarodni zločin. Ker dejanja še niso zastarala, predlagajo, naj odgovorni poveljniki odgovarjajo za umor.

Platforma evropskega spomina in vesti je prejela že dve pismi nemških tožilcev, ki se nanašata na obsežno kazensko ovadbo usmrtitve prebežnikov na mejah komunistične Češkoslovaške, ki je bila vložena 18. avgusta lani. Mnenje nemškega zveznega generalnega državnega tožilca je, da je bil uboj prebežnikov mednarodni zločin. Med drugim je bil ubit tudi 18-letni Hartmut Tautz (na sliki), ki so ga do smrti pogrizli psi obmejne straže na meji med Češkoslovaško in Avstrijo leta 1986.

Tožilstvo v Weidnu opozarja, da je bila usmrtitev prebežnikov umor, glede na osnovni motiv oseb, ki so odgovorne za varovanje meje.

Razkrili bodo tudi tajni ukaz nekdanjega premierja Češkoslovaške
V prihodnjih dneh bo Platforma posredovala ostale doslej neznane dokumente tožilstvu v Weidnu. Med njimi je tudi tajni ukaz nekdanjega ministra za notranje zadeve in kasnejšega premiera Češkoslovaške Lubomírja Štrougala, ki razkriva sistematičen ter načrtovan prodor tajne službe in mejne straže na ozemlje federalne republike Nemčije in Avstrije.

Namerna usmrtitev neoboroženih civilistov na meji je mednarodni zločin
Lanskega avgusta je Platforma pri nemškem zveznem generalnem državnem tožilcu vložila kazensko ovadbo proti 67 predstavnikom komunističnega režima nekdanje Češkoslovaške v primeru usmrtitve petih nemških državljanov na meji, t. i. železni zavesi. Že v začetku oktobra 2016 je nemško zvezno tožilstvo označilo namerno usmrtitev neoboroženih civilistov na meji kot mednarodni zločin, ker naj bi kršil človekove pravice do življenja in svobode gibanja, zaščitenega z mednarodnim pravom, ter zahtevo po pravičnosti. Sredi marca 2017 pa je tožilstvo v Weidnu predlagalo, da se vsaj za poveljnike, ki so prispevali k ustvarjanju in ohranjanju ukrepov mejne zaščite, označi dejanja za umor iz osnovnih motivov. Izvršna direktorica Platforme dr. Neela Winkelmann je na ta predlog tožilstva zadovoljna izjavila: “Temeljne izjave, ki so jih do sedaj podali nemški tožilci, so prelomne za žrtve češkoslovaške železne zavese, kajti do sedaj si ni še nihče ne iz javnega ali akademskega sveta, ne iz Češke ali Slovaške republike, upal trditi, da gre za dejanja, ki ne zastarajo.”

M. S.