fbpx

Usmrtitve v osvobojenem Mosulu – maščevanje nad islamskimi skrajneži

Bitka za zahodni del Mosula (Foto: epa)

Mosul Eye blog je včeraj objavil videoposnetek, ki prikazuje vojake, oblečene v uniforme iraške vojske, ki domnevno izvajajo usmrtitve v pravkar osvobojenem mestu Mosul. Na posnetku je borec Islamske države pretepen, odvlečen do roba skalnatega previsa, nakar je vržen čez prepad, nekaj trenutkov kasneje pa začnejo vojaki nanj streljati. Na objavljenem posnetku je vidno tudi truplo drugega moškega v prepadu. 

Gre za obliko usmrtitve, ki je bila značilno uporabljena tudi s strani Islamske države.

Tiskovni predstavnik iraškega ministrstva za notranje zadeve je za medijsko hišo dejal, da bodo vojaki privedeni pred sodišče, če se bo posnetek izkazal za pristnega. Iraška vlada domnevne obtožbe že preiskuje, zavezala se je tudi, da bo v primeru, da se videoposnetek oziroma njegova vsebina izkaže za avtentično, primerno ukrepala, poroča Daily Mail.

Organizacije za človekove pravice že dlje časa opozarjajo, da iraške sile ponekod izvajajo mučenja in usmrtitve v vojni proti Islamski državi. Belkis Wille, Human Rights Watch, je za BBC izjavila: “V zadnjih tednih bitke za zahodni Mosul je bilo med oboroženimi silami zaznati vsesplošen zagon, željo, da se bitka zaključi čimprej, in popoln propad spoštovanja vojnih zakonov.”

Iraški vojaki proslavljajo osvoboditev Mosula (foto: epa).

Posnetek naj bi nastal v pravkar osvobojenem mestu Mosul
Pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država so poleti leta 2014 zavzeli velik del sirskega in iraškega ozemlja, med drugim tudi iraško mesto Mosul. Konec junija je nato vodja ISIS Abu Bakr al-Baghdadi v starodavni mošeji Al Nuri razglasil kalifat.

Oktobra lanskega leta je iraška vojska skupaj z zavezniki (iraške vladne sile, kurdske pešmerge, sunitska plemenska vojska in šiitske milice) in ob podpori ZDA sprožila ofenzivo za zavzetje drugega največjega iraškega mesta. Po mesecih hudih bojev ter vsesplošnem pomanjkanju vode, hrane in zdravil v mestu, kjer je bilo ujetih več deset tisoč civilistov, je iraški premier v ponedeljek, 10. julija, razglasil osvoboditev mesta izpod rok islamskih skrajnežev. Gre za pomembno simbolno zmago v boju proti Islamski državi, a ta še vedno ni premagana  niti v Iraku niti v Siriji.

U. V.