fbpx

Uspeh britanske kampanje cepljenja proti covid-19: Do 84 odstotkov nižja možnost okužbe!

Pfizer-BioNTech covid-19 cepivo (foto: EPA)

Britanska kampanja množičnega cepljenja je dala prve rezultate: uradne številke “razkrivajo, da cepivi Pfizer in Oxford zmanjšujeta tveganje za zbolevanje za koronavirusom za 65 odstotkov”, pa tudi zmanjšujeta število hospitalizacij.

Cepivi od Pfizerja in univerzi Oxford uničujeta tveganje za zbolevanje za 65 odstotkov že po enem odmerku, kar je žarek upanja za britanske načrte za sproščanje ukrepov. Kot še najbolj konkreten dokaz, da cepljenje NHS deluje, neobjavljeni vladni podatki kažejo, da se udarno cepivo Pfizer / BioNTech sproži v dveh tednih in je enako učinkovita pri blokiranju simptomov pri starejših kot pri mladih. Cepivo Oxford / AstraZeneca je podobno robustno.

Prvi odmerek zdravila Pfizer po poročanju zmanjšuje tveganje za pojav simptomov za 64 odstotkov pri starejših od 80 let in za 65 odstotkov pri mlajših odraslih, so ugotovili prvi podatki britanskega imunizacijskega programa. Zaščita naraste na med 79 in 84 odstotkov po drugem odmerku za vse starosti. Podobni rezultati so bili opaženi v Izraelu.

Št. cepiv na dan v VB (Vir: Daily Mail)

The Sun poroča, da naj bi stopnja hospitalizacije med 12,6 milijona Britancev, ki so bili cepljeni, prav tako začela padati na “del prejšnjih ravni”.

Voditelji javnega zdravja v Angliji, ki spremljajo uvedbo cepiv Združenem kraljestvu, še niso objavili nobenih dejanskih podatkov, ki bi podrobno opisovali dejansko učinkovitost obeh cepiv. Začetni rezultati se pričakujejo v nekaj dneh.

Razlika med testiranjem v nadzorovanem okolju in v realnosti: Rezultati kljub vsemu fantastični!

Čeprav so razkrite ugotovitve nižje od 95-odstotne učinkovitosti, prikazane v prvotnih testiranjih Pfizerja, so jih danes vrhunski znanstveniki označili za “neverjetne”. Učinkovitost je v nadzorovanih študijah vedno večja, ker raziskovalci uporabljajo več mladih in zdravih ljudi, da preskusi potekajo gladko in hitro. Starejši ljudje, ki so na vrsti za cepiva, ker so najbolj ranljivi, imajo šibkejši imunski sistem.

V odgovor na zgodnje rezultate je profesor Paul Hunter, specialist za nalezljive bolezni z Univerze v vzhodni Angliji, dejal, da je prepričan, da bodo ministri v nekaj tednih lahko postopoma olajšali lockdown, če se izkaže, da so resnične.

Kaj pa učinkovitost pri mutacijah?

Še vedno obstajajo vprašanja o tem, kako učinkovita bodo cepiva pri preprečevanju, da bi ljudje zboleli za različico covida iz JAR, vendar pa so študije pokazale, da so proti mutiranemu sevu manj učinkoviti. Toda znanstveniki so prepričani, da bodo dovolj močni, da covid zreducirajo na “smrkanje” in preprečijo hospitalizacijo ali smrt cepljenih ljudi – kar je njihov glavni namen.

Aleš Ernecl