fbpx

Uspešni gospodarstvenik svari: Večina prosilcev za azil bo živela na račun države vsaj 15 let

Marijn Dekkers (Foto: epa).

Sprejemanje velikega števila migrantov kot rešitev za gospodarske težave in novo delovno silo ni najboljša ideja, opozarjajo mnogi strokovnjaki. Med njimi je tudi Nizozemec Marijn Dekkers, ki je bil dolga leta prvi mož skupine Leverkusen Bayer, od letošnjega aprila pa vodi britansko-nizozemski prehrambeni koncern Unilever. Dekkers je nad trenutno situacijo v Nemčiji izjemno zaskrbljen. 

”Prav je, da smo pomagali ljudem v kritični situaciji. A vprašanje je, koliko ljudi lahko sprejmemo v Nemčiji? Koliko jih realno lahko sprejmemo skozi čas?” je zaskrbljen Dekkers. To je težava, ki jo mora Nemčija nasloviti takoj, je prepričan. Trajalo bo namreč še veliko časa, preden bodo ti ljudje ustrezno usposobljeni, da si sami poiščejo delo.

Dekkers pa opozarja predvsem na dejstvo, da si mora država nehati zatiskati oči in živeti v iluziji. ”Preden bo velika večina teh prosilcev za azil popolnoma neodvisnih od države, bo minilo še vsaj 15 let,” je za nemški časnik Die Welt dejal Dekkers.

Nemške težave tudi v energetiki
Težave Nemčije pa ne vidi le v množicah migrantov, pač pa tudi v vedno slabši konkurenčnosti Nemčije, predvsem zaradi pomanjkanja podjetniške miselnosti in visokih stroškov energije. Nemci namreč želijo promovirati obnovljive vire energije, a prehod na cenejše vire energije traja dlje, kot bi bilo to potrebno, še meni Dekkers.

M. G.