fbpx

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange si glede predaje ZDA še ni premislil

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange si še ni premislil (Foto: STA)

Julian Assange še vedno stoji za tem, kar je rekel. Po izpustitvi nekdanje ameriške vojakinje Chelsea Manning napoveduje, da se bo predal  ZDA. Še vedno se nahaja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je od junija 2012.

WikiLeaks je na Twitterju zapisal, da bo njihov ustanovitelj Julian Assange pristal na izročitev ZDA, če ameriški predsednik Barack Obama pomilosti Chelsea Manning. Obama pa je ni pomilostil, temveč znižal kazen s 35 let na sedem let. Manningova bo lahko zapor zapustila predvidoma maja. Vendar to še ni gotovo, je dejal Assange, saj prihaja novi ameriški predsednik Donald Trump.

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je v celoti pomilostil  64 zapornikov, 209 pa je znižal kazen. Chelsea Menning naj bi zapor zapustila po znižani kazni s 35 na sedem let, predvidoma maja letos.

Assange od junija 2012, kot poroča STA, živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Tja se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb v zvezi s spolnim nadlegovanjem. Nekdanji računalniški heker iz Avstralije se boji, da ga bo Švedska predala ZDA. Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700.000 tajnih vojaških dokumentov ameriške vojske in diplomatskih dokumentov. Te dokumente je WikiLeaksu predala Manningova oziroma Bradley Manning, ki si je spremenil spol. Avgusta 2013 jo je vojaško sodišče obsodilo na 35-letno zaporno kazen.

Branka Jurhar