fbpx

Ustavno sodišče BiH razveljavilo referendum o prazniku Republike srbske

Bakir Izetbegović (Foto: sta).

Ustavno sodišče BiH je danes razveljavilo referendum in njegov izid, ki so ga izvedli 25. septembra  v Republiki srbski. Na njem so odločali, če naj ostane 9. januar dan Republike srbske, kar je ustavno sodišče razglasilo za nasprotno z ustavo.

Član predsedstva Bakir Izetbegović je zahteval presojo ustavnosti referenduma, ker so želeli ta datum določiti za državni praznik, ki ga sicer podpira večina prebivalcev Republike Srbske, za prebivalce konfederacije BIH pa je to nesprejemljivo, saj so na ta dan leta 1992 srbski poslanci v parlamentu takratne BiH sprejeli nezakonito odločitev o ‘razglasitvi Republike srbskega naroda v BiH’, kar je privedlo do vojne.

V branje vam predlagamo tudi: Miro Cerar. Ceneno in abotno.

Ustavno sodišče je presodilo, da je bila že sama odločitev parlamenta BiH o razpisu referenduma v nasprotju z ustavo, ker je bilo ponujeno referendumsko vprašanje, o katerem je ustavno sodišče že sprejelo obvezujočo odločitev, ki bi jo morali spoštovati vsi organi oblasti v državi.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (Foto: STA).

Milorad Dodik (Foto: STA).

Kljub neustavnosti referenduma so se oblasti Banja Luke odločile, da bodo na podlagi rezultatov poslale v parlament zakon, ki bo potrdil ta datum kot praznik. Bošnjaški poslanci so morali sprožiti postopek zaščite vitalnega nacionalnega interesa. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik pa je napovedal, da bodo 9. januarja prihodnje leto praznik praznovali najbolj pompozno do zdaj, čemur verjetno nihče ne nasprotuje.

A. B., STA