fbpx

Ustavno sodišče: Nemški učitelji ne smejo stavkati!

Foto: iStock

Učiteljem, ki so v Nemčiji zaposleni kot javni uslužbenci, ni dovoljeno stavkati, je odločilo nemško ustavno sodišče in s tem zavrnilo pritisk, da se delavcem v javnem sektorju omogoči možnost protestov. Odločitev izhaja iz pobude nemških učiteljev, ki so sodelovali v stavkah in protestih med svojim delovnim časom in bili za to podvrženi tudi disciplinskim ukrepom. Predpisi, ki urejajo pravila javnega sektorja v Nemčiji, namreč prepovedujejo javnemu uslužbencu možnost protestov. V Nemčiji pa je od približno 800.000 učiteljev dve tretjini zaposlenih ravno kot javni uslužbenci.

Štirje učitelji so zato vložili pritožbo, vendar jim sodišče ni prisluhnilo. Primer je nemška javnost pozorno spremljala, pri čemer so pričakovali, da bo rezultat služil kot merilo, ki bi ga delavci v javnih službah uporabljali za podobne pravne bitke v prihodnosti.

Tako je skupina učiteljev svojo pritožbo poslala sodišču v mestu Karlsruhe, ki je najvišje pravno telo v Nemčiji, z zahtevo, da se odpravi prepoved stavke za delavce v javnem sektorju. Pritožniki so navedli nemški temeljni zakon, ki zavezuje k svobodi združevanja in določa pravno podlago za proteste in stavke za delavce. Vendar so sodniki dejali, da prepoved stavk ne krši temeljnega zakona, ki je del nemške ustave. “Pravica do stavke za delavce v javnem sektorju bi sprožila verižno reakcijo, ki bi spodkopala temeljna načela strukture celotnega javnega sektorja,” je dejal glavni sodnik Andreas Voßkuhle, poroča DW.

Nemškim učiteljem je stavkanje prepovedano. (Fotografija je simbolična, foto: iStock)

Pritožniki so se sklicevali na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah
V svoji pobudi so tožniki citirali tudi nedavne sodne odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru turških javnih uslužbencev in njihove pravice do stavke. Strasbourško sodišče je odločilo, da sta tako svoboda političnega združevanja kot tudi pravica do stavke človekovi pravici in da ju ni mogoče omejiti z delom za državo. Nemški učitelji tudi trdijo, da jih je treba izvzeti iz načela “javnih organov”, kot je policija. V torek pa je nemško ustavno sodišče razglasilo, da prepoved stavk ni kršenje Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj onemogočanje stavk učiteljem omogoča pravico do izobraževanja.  Sodniki so tudi zavrnili predlog, da bi omejili prepoved za tiste, ki so “javni organi”, saj trenutni predpisi ne dovoljujejo takšne “selektivnosti”.

A. G.