fbpx

Ustavno sodišče odstavilo južnokorejsko predsednico, ki je že zapustila predsedniško palačo

Odstavljena predsednica zapušča predsedniško palačo (foto: epa)

Nekdanja južnokorejska predsednica Park Geun Hye je danes zapustila predsedniško palačo, in sicer dva dni po tem, ko jo je tamkajšnje ustavno sodišče odstavilo zaradi njene vloge v korupcijskem škandalu. Nekdanja predsednica, ki odstavitve še ni komentirala, je odšla v svojo  zasebno hišo v južnem delu Seula.

Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap se je pred njeno hišo zbralo več sto njenih podpornikov. Televizija je v živo prenašala, kako je kolona črnih vozil v spremstvu več deset policistov na motorjih zapustila predsedniško palačo.

Parkova se je nato v sporočilu opravičila, ker ni dokončala mandata na položaju predsednice. “Čeprav bo potrebnega nekaj časa, verjamem, da bo na koncu na dan prišla resnica,” je še dodala po poročanju Yonhapa.

Postopek proti 65-letni Parkovi, prvi ženski na čelu države, se je na ustavnem sodišču začel v začetku januarja
Parkova naj bi svoji tesni prijateljici Choi Soon-sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in ji dovolila, da se brez uradnih pooblastil vmešava v državne zadeve. Parkova se je Južnokorejcem za to večkrat v solzah opravičila v televizijskih nagovorih, v katerih se je opisala kot osamljena in izolirana državnica, katere napaka je bila le to, da je preveč zaupala prijateljici. Vztrajno pa je zanikala, da bi zagrešila kaznivo dejanje.

Osemčlanski odbor ustavnega sodišča v Seulu je v petek odločitev o odvzemu mandata Parkovi sprejel soglasno. Sodniki so v utemeljitvi poudarili, da se je Choi Soon-sil, ki ni imela nobene javne funkcije, vmešavala v državne zadeve.

Izgubila privilegije, čaka jo kazenski pregon
Sodišče je Parkovi odvzelo vsa pooblastila in privilegije, še vedno pa ima pravico do osebnega varovanja. Ker je Parkova z izgubo položaja izgubila tudi imuniteto, ji grozi kazenski pregon, ki bi se lahko končal tudi z zaporno kaznijo. Obtožena je namreč prejemanja podkupnine v zameno za politične usluge različnim podjetjem.

Parkova je kot prva predsednica Južne Koreje petletni mandat nastopila 25. februarja 2013. Je najstarejša hčerka vojaškega diktatorja Park Chung Heeja, ki je državo vodil 18 let, do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu. Njeno mamo so ubili pet let pred tem. Po umoru očeta se je umaknila iz javnosti, s politiko pa se je začela ukvarjati leta 1998, ko je postala poslanka. Vladajočo konservativno stranko Saenuri je nato vodila med marcem 2004 in junijem 2006. Dolžnost predsednika republike je po njej prevzel premier Hwang Kyo Ahn.

M. P., STA