fbpx

V Afganistanu obglavili žensko, ker je odšla na tržnico brez spremstva svojega moža

Foto: epa

Skupina oboroženih mož je v Afganistanu obglavila 30-letno žensko, ki se je odpravila v mesto brez spremstva svojega moža, poroča britanski Daily Mail.

Grozljivo dejanje se je pripetilo v oddaljeni vasici Latti v provinci Sar-e-Pul, ki je pod nadzorom talibanov. Predstavnik guvernerja v provinci Zabiullah Amani je v izjavi povedal, da je bila ženska ubita, ker se je odpravila ven sama, njen mož pa je bil Iranu.

Talibani ženskam odrejajo nujno moško spremstvo
Mediji na Bližnjem vzhodu so poročali, da se je ženska odpravila na tržnico, da bi nakupila osnovne potrebščine. Talibansko pravilo določa, da ženskam ni dovoljeno zapuščati notranjosti svojega doma, če jih ne pospremi eden izmed moških sorodnikov. Prav tako jim ni dovoljeno delati in se izobraževati, prisiljene pa so tudi v nošnjo burke. Talibani so zavrnili vpletenost v ta incident.

Foto: epa

Foto: epa

V decembru ubili 5 žensk, ki so bile zaposlene na letališču
Na začetku tega meseca sta neznana strelca ubila 5 žensk, ki so bile na poti na letališče v južnem Kandaharju, kjer so bile zaposlene. Bombni napadi, umori iz časti in domače zlorabe so postali del vsakdana afganistanskih žensk, ki jih je vladavina talibanov najbolj prizadela. Tiskovni predstavnik južnoafganistanske province Kandahar, Samim Khpulwak, je povedal, da so bile ubite ženske zadolžene za pregledovanje ženskih potnic na letališču Kandahar in zaposlene s strani zasebnega varnostnega podjetja. “Dva strelca na motorju sta sledila njihovem kombiju in streljala na njih, pri čemer sta ubila vseh pet žensk in njihovega voznika.”

Čeprav so se afganistanske ženske močno borile za pridobitev pravic na področju izobraževanja in dela po padcu talibanskega režima 2001, obstaja možnost, da se bo poslabšala varnost in povečalo nasilje. Kljub pritisku s strani skupin žensk in tujih donatorjev, ostaja Afganistan eno izmed področij na svetu, kjer je najtežje biti ženska.

N. Ž.