Grozljiv video: Kako v Afganistanu s kamenjanjem ubijejo žensko

Fotografija je vzeta iz videoposnetka kamenjanja, ki se je delil po družabnih omrežjih. Kamenjanje je eno izmed pogostih metod usmrtitve v arabskem svetu. Foto: youtube

19-letno Afganistanko je vodja talibanov obsodil na smrt s kamenjanjem zaradi prešuštva, ker je pobegnila iz prisiljenega zakona. Posnetek je zaokrožil po svetu. Lokalne afganistanske oblasti so nemočne.

Mlado, komaj 19-letno Afganistanko Rokhshano so zvezali in postavili v izkopano luknjo sredi kamnitih tal. Luknja je bila tako globoka, da ji je segala do vratu, iz zemlje je bil viden le njen objokan obraz. Skupina moških jo je obkolila. S tal so pričeli pobirati kamne in jih metati v glavo dekletu. Od nje so bili oddaljeni zgolj kakšen meter. Njeni kriki so postajali vse glasnejši, njen jok vse močnejši. Dokler ni za vedno izdihnila. Posnetek kamenjanja je zaokrožil po družabnih omrežjih.

Vse to si je – po mnenju talibanov – zaslužila, ker je pobegnila od moškega, s katerim se je bila prisiljena poročiti. Kot poroča CNN, je pred nekaj dnevi pobegnila z drugim moškim, a so jo talibani kmalu ujeli.

Lokalne oblasti nemočne, območje vodijo talibani
Na smrt s kamenjanjem je mlado Afganistanko obsodil talibanski vodja vasi, v kateri so jo nato tudi ubili. Ena od dveh guvernerk Afganistana je obsodila dejanje in ga označila za izredno nehumanega. Poudarila je, da so omenjeno območje zavzeli talibani in da afganistanske oblasti tam že tri leta nimajo prave moči.

Vedno hujše nasilje nad ženskami, ZN le opozarjajo
Nasilje nad ženskami v Afganistanu pa ni novost, stanja v tej državi se zavedajo vsi. Kljub temu pa se ne spremeni nič. Združeni narodi na to v svojih poročilih le opozarjajo in ugotavljajo, da je stanje nasilja nad ženskami zaskrbljujoče. Talibani pa še vedno nadzorujejo dele ozemlja in izvajajo svojo muslimansko vrsto prava in s kamenjanjem ubijajo ženske.

M. G.