fbpx

V angleških zaporih je vse več koruptivnih paznikov – med njimi je bil celo v preteklosti večkrat priprti migrant

Fotografija je simbolična.

Vsak zapor v Angliji in Walesu ima od tri do pet koruptivnih paznikov, ki pomagajo pri tihotapljenju mobilnih telefonov in droge v zapor, za svoja dejanja pa so bogato nagrajeni. To pomeni, da je v otoških zaporih podkupljenih vsaj 600 od 33 tisoč paznikov. Samo lani so v zaporih odkrili 20 tisoč mobilnih telefonov in SIM-kartic, pa tudi 10 tisoč posamičnih pošiljk raznovrstnih drog. Kot poroča britanska državna televizija BBC, je večina ilegalnih pošiljk v celice pretihotapljenih prek zaporniških zidov, občasno jih v zapor pretihotapijo obiskovalci, zabeležili pa so tudi več primerov, ko so nepridipravi pošiljke v zapor usmerili kar z droni.

BBC je objavil intervju z Johnom Podmorom, ki je kar 25 let deloval kot uslužbenec v britanskih zaporih, nekaj časa pa je bil celo vodja protikorupcijske enote, ki se je ukvarjala s koruptivnostjo svojih uslužbencev.

“Veliko je govora o dronih. Droni niso resničen problem, temveč gre za korupcijo. Prav veliko z droni v zapore ni mogoče pretihotapiti, saj bi jih pazniki hitro opazili,” je Podmore povedal za BBC-jev Radio 4, ob tem pa bil kritičen tudi do vlade, ki je del problema, saj je število zaposlenih v britanskih zaporih iz leta v leto manjše, pa tudi usposabljanja niso več na nivoju izpred nekaj let.

Država nameni premalo denarja, da bi nadzorniki začeli s temeljito preiskavo svojih uslužbencev
Ker je v zaporih vsako leto manj zaposlenih, se je delež koruptivnih posameznikov povečal. “Trenutno je upravnik zapora nemočen, ko želi sneti okove zapornikom, da bi jih spustil v telovadnico ali pa na izobraževanje. Prav tako nima na voljo razpoložljivih finančnih sredstev, da bi začel s temeljito preiskavo korupcije med zaposlenimi,” večji del problema razkriva BBC-jev sogovornik.

Številni upravniki so sumničavi do svojih podrejenih, toda ponavadi ostane samo pri sumu, saj pazniki drug drugemu pogosto ščitijo hrbet. “Predvidevam, da je določena stopnja korupcije prisotna prav v vseh britanskih zaporih. Korupcija pa ima seveda mnogo obrazov,” opozarja Podmore, ki je razkril primer posameznika, ki so ga zaprli, ker je kot paznik v celice tihotapil mobilne telefone. V šestih mesecih, ko je služil kot paznik, ga namreč nihče nikoli ni zaslišal, kaj šele preiskal.

Pazniki so v korupcijo pogosto prisiljeni, ker jim zaporniki grozijo

Težava je tudi v tem, ker se zaporniki paznikom pogosto zasmilijo, saj znajo z besedami in se delajo zelo prijazne. Eden tistih, ki jim je nasedel, je tudi 33-letni James Almond, ki se je ujel v korupcijo in več mesecev sodeloval pri tihotapljenju mobilnih telefonov v celice. Ko Almond zapornikom ni več želel ustreči, so postali zelo agresivni. Grozili so mu celo z umorom njegovih družinskih članov. “Gospod je bil v zaporu zaradi oboroženega ropa. Nisem vedel, kaj naj si mislim,” pa je svojo agonijo za BBC opisal Almond. Ker se je vdal in še naprej sodeloval pri tihotapljenju, so ga po sedmih mesecih ujeli.

Almondu so zaporniki ponujali tudi po 500 dolarjev za eno opravljeno storitev, na tak način pa je paznik dejansko podvojil svoj tedenski prihodek. Kot poudarja drugi BBC-jev sogovorec, je bila večina paznikov prepričanih in zmanipuliranih v svoja koruptivna dejanja, le peščica se jih je odločila namerno prestopiti v kriminalno dejavnost. Ker je mogoče veliko zaslužiti, pazniki vse pogosteje podležejo skušnjavi.

Na Otoku je znan primer prosilca za azil, ki je bil večkrat zaprt zaradi manjših kraj, pozneje pa je celo dobil službo kot paznik. Šele po več mesecih so ga zasačili, ko je skušal v zapor naenkrat pretihotapiti več steklenic vodke, tetrapakov sadnega soka in mobilnih telefonov.

Vlada ustanavlja posebno protikorupcijsko enoto
S koruptivnostjo v svojih zaporih so sicer seznanjeni tudi v vladi. Predstavnik za odnose z javnostjo na tamkajšnjem pravosodnem ministrstvu je za BBC zagotovil, “da je večina uslužbencev v naših zaporih marljivih in poštenih delavcev, seveda pa ostajamo izpostavljeni vsakodnevni korupciji. Vse, ki se bodo postavili na napačno stran zakona, bomo najostreje kaznovali skladno z našo zakonodajo”.

Eden izmed ukrepov, s katerimi želi britanska vlada izboljšati stanje v svojih zaporih, pa je tudi ustanovitev posebne obveščevalne službe, ki bi se ukvarjala s pripravo protikorupcijske strategije. Vlada je za potrebe takšne službe pripravljena dati 3 milijone evrov iz državnega proračuna.