fbpx

V Argentini po 12 letih slavila desnica, Macri napovedal novo obodbje

Foto: epa

Argentinci so v nedeljskem drugem krogu volitev za novega predsednika države izvolili kandidata desne opozicije Mauricia Macrija. V tej južnoameriški državi se tako končuje 12 let vladavine levo usmerjene vlade in Macri je po zmagi že napovedal, da z njim prihaja novo obdobje. Njegov rival Daniel Scioli je že priznal poraz.

Po neuradnih rezultatih po preštetju 95 odstotkov oddanih glasov je 56-letnemu Macriju, sicer županu prestolnice Buenos Aires, v nedeljo pripadlo 51,8 odstotka glasov, Scioliju pa 48,2 odstotka glasov. Predsednik države je v Argentini tudi predsednik vlade in imenuje vlado, tako da gre za pomembno prelomnico, ki bo močno vplivala na prihodnost te južnoameriške države.

Macri: Čas je, da okrepimo demokracijo in začnemo graditi državo brez revščine
“To je zgodovinski dan, sprememba obdobja, ki bo čudovita,” je po zmagi rojakom sporočil Macri in od veselja na odru kar zaplesal. Kot je sicer še poudaril, ne morejo izgubljati časa za maščevanje ali poravnavanje računov, ampak morajo nemudoma začeti graditi državo brez revščine, izbrisati trgovino z mamili ter okrepiti demokracijo.

Scioli je še pred Macrijevim zmagovalnim govorom priznal poraz in zmagovalcu zaželel “uspeh v dobro države”. Macriju naj bi že čestitala tudi dosedanja predsednica Cristina Fernandez de Kirchner.

Po zmagi Macrija je sedaj pričakovati liberalizacijo argentinskega gospodarstva, saj je favorit velikih podjetij in je napovedal tudi omilitev omejitev pri uvozu ter nakupu ameriških dolarjev.

Najbolj vplivni par v Argentini se poslavlja
Z Macrijevo zmago pa se končuje tudi vladavina zakoncev Kirchner, dosedanje predsednice države in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najbolj vplivnega para v državi od Juana in Evite Peron. Kirchnerjeva, ki je na položaju od leta 2007, po ustavi ni mogla kandidirati za tretji zaporedni mandat in je podprla Sciolija.

Preberite več. Končana 12-letna vladavina zakoncev Kirchner

J. F., STA