V Avstraliji prijeli islamskega skrajneža in preprečili teroristični napad ob novoletnem praznovanju

Foto: iStock

Iz Avstralije poročajo o aretaciji domnevnega simpatizerja skrajne teroristične skupine Islamska država, ki je načrtoval izvedbo terorističnega napada v času novoletnega praznovanja v Melbournu. Kot kaže, skrajneži ne počivajo.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so aretiranega prijeli v ponedeljek v okviru protiteroristične operacije v predmestju Melbourna Werribee. Avstralska policija sumi, da je moški načrtoval, da bo v času praznovanja novega leta na glavnem trgu Melbourna z avtomatsko pištolo, ki ji je nameraval kupiti, streljal na ljudi. Tiskovni predstavnik policije  zvezne države Viktorija Shane Patton je povedal, da je imel v načrtu poboj čim večjega števila ljudi, kar bi imelo katastrofalne posledice.

Pod nadzorom policije je bil vse od lani
Aretirani je avstralski državljan, čigar identitete niso razkrili, je pa znano, da je pripadnik muslimanske vere in se je rodil staršem s somalijskim državljanstvom. Patton je povedal, da ni imel povezav z nobeno izmed mošej, je pa bil kot visoko tvegana oseba pod nadzorom policije od lani. S pomočjo interneta naj bi se seznanil s priročnikom Al Kaide, kjer je dobil navodila, kako izvesti teroristični napad in kako uporabljati orožje. STA poroča, da bo danes skrajnež obtožen zaradi terorizma, za kar je v Avstraliji zagrožena dosmrtna zaporna kazen.

Foto: iStock

N. Ž.