fbpx

V Avstraliji ustanovili, v Izraelu pa prepovedali skrajno krilo islamistične stranke

Foto: iStock

V Avstraliji so ustanovili prvo islamsko politično stranko – Avstralsko muslimansko stranko, ki se namerava na volitvah prihodnje leto potegovati za sedeže v avstralskem senatu. Ustanovitev stranke je po besedah njenega voditelja Mohameda odgovor na ustanovitev več protiislamskih strank v Avstraliji. Medtem so v Izraelu zaradi spodbujanja spopadov v Izraelu in Palestini prepovedali skrajno krilo islamistične stranke.

“Ustanovili so štiri ali pet protiislamskih strank in menimo, da je potreben odgovor na to,” je v Sydneyu dejal ustanovitelj stranke, poslovnež Diaa Mohamed. Po navedbah britanske mreže BBC želi Mohamed s stranko doseči, da se bo bolje slišal glas muslimanov. “Veliko je strank, ki izključno nasprotujejo islamu in muslimanom, muslimani pa nimajo nobenega uradnega predstavništva,” je še dejal 34-letni Mohamed.

Kakšne so možnosti za preboj islamske stranke v avstralski senat?
V Avstraliji je veliko strank, ki so nastrojene proti islamu. Eno med njimi podpira tudi skrajno desni nizozemski poslanec Geert Wilders. Možnosti, da bo Avstralska muslimanska stranka osvojila kak sedež v senatu, so majhne. Tudi v okrožju z največjim deležem muslimanov jih le dobrih 20 odstotkov sledi islamski veri. “Vsakdo lahko ustanovi politično stranko, a to še ne pomeni, da boste tudi izvoljeni. Ni še znano, koliko podpore Mohamed dejansko uživa,” je dejal politični analitik Antony Green.

Islam strogo prepoveduje ubijanje nedolžnih ljudi
Po terorističnih napadih v Parizu so ustanovitev stranke skoraj odpovedali, a Mohamed meni, da je prav zdaj napočil pravi trenutek za to. “V prihodnjih dneh se bodo zaradi nedavnih dogodkov pojavila številna vprašanja in tudi to je razlog za ustanovitev stranke,” je nadaljeval Mohamed in obsodil napade v Parizu.

Po njegovih besedah islam strogo prepoveduje ubijanje nedolžnih ljudi. Ob tem je dodal, da njegova stranka ne bo nikoli podprla invazije na kakšno muslimansko državo kot odgovor na incident, kot so bili napadi v Parizu.

“Poglejmo, kako je to delovalo v preteklosti. Napadli smo Afganistan, napadli smo Irak in poglejte, v kakšni zmešnjavi smo sedaj. Torej, ali podpiram nekaj, kar v preteklosti ni nikoli delovalo? Ne,” je zaključil vodja Avstralske muslimanske stranke.

Izrael prepovedal skrajno krilo islamistične stranke
Izraelske oblasti so danes prepovedale radikalno krilo islamistične stranke Islamsko gibanje, ki jo obtožujejo spodbujanja nasilja na območju mošeje Al Aksa v Jeruzalemu. “Vsakdo, ki pripada tej organizaciji, jo oskrbuje ali deluje v njenem okviru, bo odslej obtožen kaznivega dejanja, ki bo kaznovano z zaporno kaznijo,” je sporočila izraelska vlada. Radikalni del stranke Islamsko gibanje, ki je razširjena predvsem na severu Izraela, zavrača mirovne sporazume med Palestinci in Izraelci iz Osla. Ne spoštuje pa niti izraelskih državnih volitev, saj ne podpira institucij judovske države.

Policija in uslužbenci varnostne službe Shin Bet so danes izvedli racije v strankarskih pisarnah in 17 povezanih organizacijah v arabskih skupnostih po celotnem Izraelu. Zasegli so denar, dokumente in računalnike. Vlada je skrajno vejo stranke obtožila spodbujanja spopadov v Izraelu in Palestini, v katerih je umrlo 12 Izraelcev, na palestinski strani pa je umrlo 82 oseb.

J. F., STA