fbpx

V Avstriji beležijo strm porast novih okužb s covidom-19

Foto: epa

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili 2123 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočilo ministrstvo za zdravje. To je prvič letos, da v nedeljo poročajo o več kot dva tisoč novih primerih, kar je po besedah ministra za zdravje Rudolfa Anschoberja skrb vzbujajoč trend, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ob nedeljah zaradi nižjega števila opravljenih testov namreč beležijo sorazmerno manj okužb, danes pa je letošnja prva nedelja, ko so potrdili več kot dva tisoč primerov okužbe. V primerjavi z nedeljo pred tremi tedni je število okužb naraslo za okoli 800. Nazadnje so v Avstriji na nedeljo več kot 2 tisoč primerov okužbe, in sicer 2641, zabeležili 13. decembra lani.

Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, je poskočilo na 1,16, je še dejal Anschober. Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je danes narasla na 158.

Foto: epa

Od sobote so v državi opravili 156.014 testov na novi koronavirus. Od teh je bilo 26.838 PCR testov, pozitivnih jih je bilo 7,9-odstotka. Število aktivno okuženih znaša 20.464, za covidom-19 je doslej umrlo 8561 ljudi. Do porasta števila novih okužb prihaja dan pred tem, ko naj bi avstrijska vlada na pogovorih o nadaljnjih ukrepih glede zajezitve širjenja novega koronavirusa določila, ali lahko v državi pride do rahljanja ukrepov, še navaja APA.

Sara Kovač, STA